IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
10:50 | 27 септември 2023
Обновен: 12:04 | 27 април 2024

Оставиха "на топло" партиеца от ПП с наркооранжерията в Млада гвардия

Пламен Пенев оборудвал бивша птицеферма в депо за отглеждане на марихуана

По материала работи: Слав Велев
Оставиха "на топло" партиеца от ПП с наркооранжерията в Млада гвардия

В имота са намерени 923 растения и над 2 кг марихуана/Снимка: МВР/АРХИВ

Мъжът, привлечен към наказателна отговорност за това, че отглеждал растения от рода на конопа в оранжерия в с. Млада гвардия и че държал с цел разпространение високорискови наркотици, остава в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, като разгледа жалбата на Пламен Пенев срещу определение на Окръжен съд – Варна, с което спрямо обвиняемия е била взета най-тежката мярка за неотклонение.

Припомняме, че според държавното обвинение, мъжът сключил предварителен договор за покупка на бивша птицеферма и влязъл във владение. Имотът бил оборудван като оранжерия за отглеждане на марихуана. Намерени били 923 растения от рода на конопа и съоръжения, необходими за отглеждането им. Иззети били и над 2 кг марихуана.

И пред горната инстанция бяха изложени доводите на защитата в подкрепа на искането за по-лека мярка. Пламен П. съдействал на разследващите като им осигурил достъп до имота. Той има дете и съпруга, за които се грижи. Адвокатът постави под въпрос извода на Окръжния съд, че обвиняемият може да извърши престъпление като въздейства на свидетели.

Представителят на Апелативната прокуратура смята, че е възможно при по-лека мярка за неотклонение мъжът да извърши престъпление. Той е опитал да унищожи веществено доказателство - телефона си, с цел да предпази съучастниците си. Установените големи количества забранени вещества показват, че престъпната дейност е планирана и организирана, и едва ли е развивана самостоятелно.

Апелативният съд стигна до заключение, че определението на първата инстанция е правилно и законосъобразно. Обосновано е подозрението, че обвиняемият е свързан с действия, относими към повдигнатите две обвинения. Отглеждането на коноп представлява съществен проблем от гледна точка на обществената опасност, подчерта съдебният състав. Откроена бе мащабността и сериозната инвестиция в съоръженията. Случаят разкрива последователност, продължителност и организираност, посочи съдът. Значимо е и количеството на иззетата марихуана - 2109,61 гр. Личността на обвиняемия разкрива рискове, които насочват към предположение, че той би могъл да извърши престъпление – и като възпрепятства наказателното производство, и по отношение на други наркотични вещества. Доводът за семейното положение на Пламен П. не е основателен, защото то не е попречило на плановете му да подходи към широкомащабна и изключително общественоопасна дейност.

Ето защо няма обстоятелства, които да доведат до изменение на взетата мярка „задържане под стража“ спрямо 33-годишния обвиняем. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Коментари

Новини Варна