IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:11 | 28 септември 2023
Обновен: 00:09 | 26 април 2024

Не пуснаха от ареста Станимир, обвинен за убийство на германец в Златни пясъци

Престъплението е извършено в съучастие със съпругата на жертвата – 43-годишната Агнес Т., сочена за подбудител

По материала работи: Слав Велев
Не пуснаха от ареста Станимир, обвинен за убийство на германец в Златни пясъци

Варненският окръжен съд не уважи искането на Станимир Р. и отказа да измени най- тежката мярка за неотклонение – задържане под стража в по-лека. През юли миналата година, 33-годишният мъж беше привлечен към наказателна отговорност за убийство на германски гражданин в курорта Златни пясъци. Според прокуратурата, престъплението е извършено в съучастие със съпругата на жертвата – 43-годишната Агнес Т., сочена за подбудител.

Според обвинението, родената в Азербайджан германка и Станимир Р., от Генерал Тошево, се запознали в Германия. Мъжът работел като автомонтьор, а Агнес, която била счетоводител и преводач от руски, била негов клиент. Според разследващите, на неустановена дата през юни- юли 2022 г., в Германия и България, Агнес склонила българина да убие 45-годишния и́ съпруг срещу сумата от 20 хиляди евро. Семейството пристигнало на почивка в България, като на 8 юли миналата година, германският турист бил намерен удушен в курорта Златни пясъци. Според прокуратурата, убийството е извършено с користна цел по особено мъчителен за жертвата начин. При задържането на Станимир Р., у него били открити 10 хиляди евро, които мъжът твърдял, че са му дадени от Агнес за ремонт на колата и́.

За умишлено убийство, наказанието в НК е от 15 до 20 години „лишавана от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Пред съда, защитникът на Станимир Р. обоснова искането за промяна на мярката за неотклонение с факта, че по делото не се събират нови доказателства. Липсвала и опасност той да се укрие или извърши престъпление, тъй като имал постоянен адрес у нас, на който би могъл да бъде задържан. Освен това имал многочленно семейство, за което трябвало да се грижи, както и здравословни проблеми.

Държавното обвинение посочи, че този месец са пристигнали значителни по обем доказателствени материали от германските власти. Те са получени в резултат на изпратена до тях Европейска заповед за разследване, като предстои документите за бъдат преведени и приобщени към производството.

Съдът докладва и получена справка от следствения арест за оказаната медицинска помощ на Станимир Р.

След като се запозна с петото поред искане на обвиняемия и материалите по делото, съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че не е разколебано обоснованото подозрение за съпричастността на Станимир Р. към повдигнатото обвинение. От определянето на най- тежката мярка за неотклонение е изминала 1 година и 2 месеца, като срокът не надвишава максимално предвидения в закона. Съдът не споделя мнението, че е намалял рискът от укриване или извършване на престъпление. Деянието е с висока степен на обществена опасност и по никакъв начин тя не е снишена, включително и по отношение на личността на Станимир Р. Варненският окръжен съд посочи, че от представените справки и медицински документи не намира някакво обостряне на заболяването на обвиняемия, различно от коментираното многократно в предишни разглеждания на исканията за промяна на мярката. Наличието на постоянен адрес също не е достатъчен довод, за да се пренебрегне риска от укриване или извършване на престъпление. Наблюденията на съда са, че по делото се е работило ритмично до момента на изпращането на Европейската заповед за разследване. Предвид факта, че по делото този месец са получени исканите от германските власти материали, съдът прецени, че следва да остави без уважение молбата на Станимир Р. и потвърди задържането му под стража.

Определението подлежи на обжалване.

 

Коментари

Новини Варна