IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
11:20 | 6 октомври 2023
Обновен: 00:08 | 5 май 2024

Апелативният съд във Варна решава дали да увеличи присъдата на Жечко, убил Светомира при ПТП в Шумен

Подсъдимият младеж, прелетял през кръговото със 103.7 км/ч, докато сменял песни на телефона си

По материала работи: Слав Велев
Апелативният съд във Варна решава дали да увеличи присъдата на Жечко, убил Светомира при ПТП в Шумен

Кадър: бТВ/АРХИВ

Апелативен съд – Варна днес обяви за решаване делото за пътно произшествие в Шумен с една жертва и причинена телесна повреда на пострадала в инцидента жена.

Окръжният съд е признал Жечко К. за виновен в това, че на 28.09.2022г. при управление на лек автомобил в района на кръстовище с кръгово движение е нарушил ограничението за шофиране в населено място със скорост до 50км/ч и не е спазил задължението да пропусне превозно средство, движещо се по път с предимство. По непредпазливост подсъдимият е причинил смъртта на Светомира С. и средна телесна повреда на спътничката й. Осъден е от първата инстанция на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода и е лишен от право да управлява МПС за 5 години и 4 месеца.

Производството пред горната инстанция бе образувано след постъпили жалби от подсъдимия и частното обвинение.

Защитата счита наказанието за несправедливо предвид многобройните смекчаващи обстоятелства – младата възраст на подсъдимия, чистото съдебно минало, липсата на предходни осъждания и противообществени прояви, изразеното съжаление и съпричастност. Представено бе уверение от университет, показващо че Жечко е започнал да следва висше образование. Адвокатът припомни съдебно психиатричната-психологична експертиза, свидетелстваща за тежкото отражение на инцидента върху психиката на младия мъж. Представен бе и доклад от Държавната агенция за безопасност на движението за състоянието на кръговото кръстовище, от който е видно, че то не е проектирано съобразно нормативните изисквания и създава опасности. Защитата и подсъдимият поискаха намаляване на наказанието и прилагане на института на условното осъждане.

Частните обвинители не виждат основания за отлагане на изтърпяването и смятат, че наказанието трябва да се търпи ефективно. Молбата към съда е да го увеличи до 4 години. Резултатът от произшествието се дължи изцяло и единствено на поведението на Жечко К. Както той, така и деянието се отличават с висока обществена опасност. Движейки се с превишена скорост в градски условия, вместо да я намали, подсъдимият я е ускорил, надвишавайки над два пъти разрешената. Отвлякъл е вниманието си, като сменял музиката на телефона си и това му попречило да наблюдава пътната обстановка, както го задължава Законът за движение по пътищата. Не кръговото кръстовище, а неспазването на две разпоредби от закона е причина за катастрофата, заяви повереникът на частните обвинители.

Представителят на Апелативната прокуратура изрази несъгласие с искането за занижаване на наказанието „лишаване от свобода“ и условното му изтърпяване. Жечко К. е допуснал две много груби нарушения на ЗДвП. В краткия си 4-месечен шофьорски стаж вече е бил санкциониран. Има данни, че и и друг път е управлявал превозно средство по подобен начин, каза прокурорът.

След като изслуша пледоариите на страните, Апелативен съд – Варна обяви, че ще изготви решението си законоустановения 2-месечен срок.

Пресслужбата на въззивната инстанция припомня фактите по делото. 18-годишният към момента на инцидента Жечко К. шофирал след 21 ч. по бул. „Симеон Велики“. Прогресивно увеличавал скоростта, като междувременно сменял песни на мобилния си телефон. Наближил кръговото кръстовище с разположен преди него знак „Пропусни движещите се по пътя с предимство“. От пътя с предимство управляваният от Светомира С. Ситроен навлязъл в кръстовището с около 21 км/ч. Волво-то на подсъдимия приближавало със 103.7 км/ч. Шофьорът не видял своевременно Ситроена. При последвалия сблъсък 22-годишната шофьорка получила тежки травми, които довели до смъртта й малко по-късно. С две фрактури пострадала жената, пътувала с нея.

В съдебното производство пред Окръжния съд Жечко К. е признал фактите в обвинителния акт и делото е разгледано при съкратено следствие, което означава намаляване на наказанието с 1/3. От заключението на комплексната автотехническа и съдебно-медицинска експертиза е установено, че ако Волво-то се е движело с позволените 50 км/ч., удар не би настъпил. С избора на скорост водачът му сам се е поставил в ситуация, при която няма възможност да спре при препятствие. Съдебно-химическата експертиза не е установила наличие на наркотични вещества у младия водач.

В мотивите към присъдата на Шуменския окръжен съд се подчертава, че Жечко К. е действал подчертано безотговорно, с пълно пренебрежение към правилата за движение и към безопасността на останалите участници в движението. За първата инстанция проявените безразсъдство, дързост и безотговорност са сред доводите за отхвърляне на възможността за условно осъждане.

Коментари

Новини Варна