IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
11:00 | 6 октомври 2023
Обновен: 10:41 | 27 април 2024

Стартира Европейската седмица на програмирането във Варна

Университети, училища и културни организации отбелязват EU Code Week с поредица младежки инициативи от 6 до 8 октомври

По материала работи: Слав Велев
Стартира Европейската седмица на програмирането във Варна

Отбелязваме Европейската седмица на програмирането (EU Code Week) с поредица младежки инициативи във Варна. От 6 до 8 октомври университети, училища и културни организации обединяват сили за обучителни семинари и лекции, целящи да дадат по-голяма увереност на младите хора в дигиталния свят. Събитията се осъществяват от Младежка фондация „Аморфа“ като част от „Запознайте се и програмирайте“ (Meet and Code) и са насочени към ученици, студенти и млади професионалисти във Варна и региона, които искат да навлязат в света на дигитализирането на културното наследство, триизмерното моделиране и създаването на сайтове.

Всички обучения се осъществяват като част от мащабната международна инициатива „Запознайте се и програмирайте“ (Meet and Code), създадена от SAP – една от водещите софтуерни компании в света, Haus des Stiftens gGmbH – германско социално предприятие, и партньорските организации на TechSoup Европа –международна платформа, подпомагаща гражданските организации с технологии. Координатор на инициативата за България е Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ).

Програмата във Варна стартира с дигитални обучения на 6 октомври със семинара WebWizards, специално насочен към учениците от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Младежите, заедно със своя ръководител Елеонора Николова и екип от преподаватели на училището, ще развият умения за изграждане на дигитално присъствие чрез създаването на специализиран уебсайт. В него ще систематизират проучванията си по своя дългогодишен етнографски проект за материалното и нематериалното културно наследство на с. Аспарухово, Варненска област. Изследователската инициатива е отличена от Българската академия на науките, а целта ѝ е популяризирането на селото и обживяването му с нови заселници, облагородяването, съхраняването и представянето на местното културно наследство.

Уебсайтът ще бъде първият опит за дигитализиране на събраните досега данни. Двама млади професионалисти с опит в работата с Wordpress и UX/UI дизайна – Марин Атанасов и Светлозара Велчева, ще проведат практически работилници с учениците.

На 6 и 7 октомври ще се проведат и поредица семинари на тема „3D моделиране – видове и постпродукция“ с гост-лектор арх. Тенчо Терзиев, преподавател в Университет по архитектура, строителство и геодезия – София в дисциплината „Компютърни технологии в архитектурата“ към специалност „Архитектура“. Първото обучение ще се състои в Технически университет – Варна, където арх. Терзиев ще се срещне със студенти в специалност „Индустриален дизайн“. Гост-лекторът ще посети и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна.

Да се докоснат до света на триизмерното моделиране и работата с програмите Autodesk 3Ds Max, V-Ray и Adobe Photoshop ще могат и всички желаещи младежи на възраст 16-26 г. в гр. Варна. На 6 октомври от 19:00 до 21:00 и на 7 октомври от 16:30 до 18:30 ще се проведат отворени семинари в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение. Семинарите са безплатни, а единственото изискване е наличието на собствен мобилен компютър. Сред записалите се до момент има студенти от варненските висши учебни заведения Медицински университет, Технически университет и Варненски свободен университет. Формуляр за записване ще откриете тук: https://forms.gle/LKkooFHaUHbBb4Nj7

Цикълът инициативи ще завърши на 8 октомври в с. Николаевка, където младежи от Варна и околните малки населени места ще се включат в три лекции в Народно читалище „Искра – 1905 г.“. Какво можеш да откриеш в интернет, как лесно да създадеш сайт и как да разкажеш историята на родното си място в дигиталното пространство, за да достигне до повече хора, ще са акцентите в неделния ден. Лектор отново ще бъде младият UX/UI дизайнер Светлозара Велчева, а към нея ще се присъединят Филип Чиков, ученик в СУзаХНИ – Варна, и Борис Василев, студент в ТУ – Варна, част от екипа на Младежка фондация „Аморфа“. Събитието е продължение на дейностите на организаторите във варненското село с важно място в българската история.

Коментари

Новини Варна