IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
11:40 | 9 октомври 2023
Обновен: 05:20 | 11 май 2024

Отбелязват Празника на българските архивисти във Варна с конкурс и изложба

Експозицията е резултат от сътрудничеството на Държавна агенция „Архиви“ с Държавния архив на Република Северна Македония

По материала работи: Слав Велев
Отбелязват Празника на българските архивисти във Варна с конкурс и изложба

Държавен архив – Варна/Снимка: АРХИВ

Държавен архив – Варна кани всички жители и гости на града на Празника на българските архивисти 10 октомври, вторник, от 16.00 ч. в изложбената зала на Държавен архив – Варна на ул. „Преслав“ 52.

Ще бъде открита гостуващата изложба „Стари балкански фотографии“.

Експозицията е резултат от дългогодишното сътрудничество на Държавна агенция „Архиви“ с Държавния архив на Република Северна Македония. Тя представя фотографското богатство в архивите на двете страни. Фотосите са обединени в няколко тематични групи, които описват бита, поминъка, занаятите и всекидневието на нашите предци. В изложбата са включени най-ранни образци на фотографията – от втората половина на XIX в. до трийсетте години на ХХ в., като битолския архив на братята Манаки и емблематични български фотографски къщи – братя Карастоянови, Фото Савови от гр. Чепеларе и др.

Ще бъдат наградени отличените участници в конкурса за есе на тема „Революционерите в моя роден град, през страниците на документите“.

Конкурсът се провежда съвместно между Държавен архив – Варна и Регионално управление на образованието – Варна, за втора поредна година. Участниците са ученици от V до XII клас, които на базата на проучените от тях документи в Държавен архив - Варна са написали исторически или литературни есета за живота и дейността на варненци - участници в национално-освободителното движение.

Коментари

Новини Варна