IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:15 | 13 октомври 2023
Обновен: 00:34 | 2 май 2024

Личен лекар от Варна обижда съпругата на онкоболен мъж (ВИДЕО)

Семейството ще заведе дело срещу агресивния медик

По материала работи: Слав Велев
Личен лекар от Варна обижда съпругата на онкоболен мъж (ВИДЕО)

Кадър: БНТ

Видео, на което се вижда как личен лекар от Варна се държи агресивно и обижда съпругата на онкоболен мъж, предизвика гневни коментари в социалните мрежи.

Медикът – д-р Иван Станчев, се държи арогантно с жената, отишла да вземе направление за явяване на съпруга й пред ТЕЛК.

Семейство Иванови са станали обект на обиди и арогантно поведение от страна на личния им лекар д-р Иван Станчев.

"Този документ ни е необходим за преустановяване на ТЕЛК за моя съпруг. Трябваше ни направление, а д-р Станчев не само, че не го издаде, но и се държа грубо и арогантно с нас без видима причина. Получихме писмо от ТЕЛК на 12 септември. Съпругът ми позвъня кога ще бъде удобно за личния ни лекар да се яви в кабинета за това направление. Не си вдигаше телефона. Съпругът ми отиде на място пред кабинета. Д-р Станчев е реагирал агресивно, изгонил го е и си е затворил вратата. Решихме да отидем отново, но двамата след една седмица. Покани ни в кабинета, около 40 минути писа нещо, въвежда данни и каза накрая, че не се получават нещата и след два дни да отидем за това направление. Отивам на 10 октомври за направлението и той започна с караниците, записани във видеоклипа, койно направих. Не сме нагрубили доктора по никакъв начин, така че не знам с какво сме провокирали това поведение", обясни Ивалина Иванова пред БНТ.

Семейството ще заведе дело срещу агресивния лекар. Сезирани са както Медицински надзор, така и Български лекарски съюз по случая.

"Вчера получихме разрешение от регионална здравна каса да сменим личния лекар и съответно, благодаря на д-р Крумова за бързата реакция, за 10 минути успя да въведе личните данни на съпруга ми като нов за нея пациент и да му издаде направление", каза още Иванова.

Д-р Иван Станчев категорично отказа да се срещне с екип на БНТ.

Случката е изключение, а не правило, коментира доц. Любомир Киров - председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в "Денят започва".

"Всеки човек има характер и особености. Подобно отношение между хора можем да видим във всяка една сфера в нашето общество. Аз мисля, че не това е моделът на поведение, който е общ. Това е по-скоро изключение. Подобен начин на отношение не е приемлив, разбира се, не е добър. Но може би трябва да потърсим причините за такова поведение. Превърнали сме се обаче в нация на констататори , а не на търсещи проблема. Казваме, че проблемите са заложени другаде. Да, натоварването, на което сме подложени общопрактикуващите лекари, административният товар е една от причините да бъдем изнервени. Всеки раеагира по различен начин на това. Защото бумащината, с която се борим е един от основните фактори. Електронното попълване на документи не облекчава лекарите, но това е друга дълга тема. Трябва да се промени системата, условията на работа и натоварването", обясни доц. Киров.

Предложението му е общопрактикуващите лекари да бъдат освободени от задълженията, произтичащи от решенията на ТЕЛК.

"Интересен е фактът защо хората трябва 3-4 месеца предварително да бъдат стресирани, че им изтича ТЕЛК-а с такива писма. ТЕЛК не е работа на лекарите, които се занимават с диагностика и лечение. ТЕЛК не подпомага диагностично-лечебния процес, а води до социални придобивки. Така че, ние призоваваме общопрактикуващите лекари да не бъдат занимавани с ТЕЛК, нека го правят колегите в ТЕЛК. Там си има електронни досиета на пациентите и може директно да комуникират с тях", предложи доц. Киров.

Вижте повече в прякото включване на Петър Дойкински ТУК

Коментари

Новини Варна