IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:50 | 18 октомври 2023
Обновен: 17:07 | 27 април 2024

10 села във Варненско са увеличили избирателите си преди местния вот

В Китка, Невша, Момчилово, Добрина, Тутраканци, Ветрино и др. се отчита необичаен ръст на нови регистрации преди изборите

По материала работи: Слав Велев
10 села във Варненско са увеличили избирателите си преди местния вот

В 10 села от област Варна се наблюдава необичаен ръст на новите регистрации преди местните избори на 29 октомври тази година. Това сочи справка на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той е сезирал министър-председателя Николай Денков за подозрително голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, насрочени за 29 октомври, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) днес.

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ е констатирала, че в общо 343 населени места, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно подадени заявления за гласуване по настоящ адрес.

Сред тях са десет населени места в област Варна, едно от които е Неофит Рилски (община Ветрино). Селото е с население 1235 души с право на глас. Новорегистрираните по настоящ адрес там са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482. Рисковия списък, изготвен от ГРАО, е публикуван в интернет страницата на МРРБ.  В списъка попада още село Китка с новорегистрирани по настоящ адрес 54-ма, или 34 % от имащите право на глас там. В село Невша новорегистрираните са 114, а в Момчилово - 33-ма. В списъка фигурират още с. Добрина (с новорегистрирани 29 души), с. Тутраканци (28 души или 10 % от имащите право на глас), с. Ветрино (76 души, или 8 % от имащите право на глас), с. Доброплодно (51 души), с. Болярци  (19 новорегистрирани или 12 % от имащите право на глас 159-има) с. Страшимирово с 67 новорегистрирани от 793 имащи право на глас. 

При такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване, пише още в съобщението на МРРБ. От там посочват, че сред рисковите населени места е село Сигмен, Карнобат, където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156. В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112 и исканията за гласуване по настоящ адрес – 132. В село Чирен, Враца, с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560. 

МРРБ, в рамките на правомощията си, се грижи за законосъобразно протичане на изборния процес и за осигуряване на честни избори, казват от ведомството.

В писмото си до акад. Денков регионалният министър Цеков информира, че няма правомощия по Закона за гражданската регистрация да извърши проверка по обстоятелствата - такава може да инициират областните управители по подаден сигнал.

Коментари

дядо Йоцо ( преди 6 месеца )
ами касирайте изборите там докато се разотидат мигрантите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна