IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
08:00 | 21 октомври 2023
Обновен: 01:03 | 26 април 2024

Мъж, обвинен в блудство с 3 деца, е на свобода, а жертвите му живеят в ужас

Едното от момичетата е искало да се самоубие след случайна среща с насилника на улицата. Сега е скрито в кризисен център

По материала работи: Слав Велев
Мъж, обвинен в блудство с 3 деца, е на свобода, а жертвите му живеят в ужас

Снимката е илюстративна/iStock

Обвинен в блудство с три деца се оказа на свобода, докато близките на жертвите му мислят, че той е в ареста. Това разкри пред ИА „Черно море“ адвокат Диана Иванова, защитник на едно от пострадалите малолетни момичета.

46-годишният, по времето на инцидента, Христо А. е прибран в ареста в края на ноември 2022 г. за блудство с три малолетни момичета на възраст от 12 до 13 години. Деянията са извършени в наето от него таванско помещение в центъра на Варна, в три поредни дни – 19, 20 и 21 ноември.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд преценя, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за определяне на първоначалния арест. Според законовите изисквания, най-тежката мярка „задържане под стража“ се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление. Изводът се подкрепя от свидетелските показания, сред които и тези на децата. По делото е налично и заключение от направената съдебно-психологическа експертиза, която сочи че момичетата могат да участват в наказателното производство и да дават валидни показания. Доказателства уличаващи Христо А. в авторството на деянието са и веществените доказателства, събрани чрез претърсване и изземване. Предвиденото високо наказание за престъплението, което е тежко умишлено, както и високата му обществена опасност са основания за съда да счете, че риска обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление е реален, посочват магистратите в мотивите си по определяне на мярката през ноември миналата година.

През май тази година съдът отново отказва да измени постоянния арест и не уважава искането на Христо А. Тогава защитникът му изтъква, че по делото няма доказателства, които да подкрепят опасенията, че съществува реална опасност мъжът да се укрие или да извърши престъпление. Според защитата, през 2016 година на задържания е била поставена диагноза тревожно-депресивно състояние и му е била предписана терапия. Адвокатът и обвиненият обясняват, че в условията на ареста не може да бъде приложено адекватно лечение на това заболяване и състоянието му се влошило. 

Направените експертизи на задържания показват, че към момента здравословното му състояние не е пречка той да продължи да пребивава в следствия арест, а поставената му диагноза е с голяма давност. Предвид високата обществена опасност на деянието, съдът преценя, че следва да не уважава искането на Христо А. за изменение на мярката за неотклонение и прецени, че той трябва да продължи да пребивава в ареста.

Съдебният състав указа на прокуратурата да направи максимум усилия да приключи последната фаза на разследването, тъй като обвиняемият е задържан продължително време и още веднъж да предприеме действия за преценка на актуалното му психическо състояние.

По-късно обаче магистратите освобождават Христо от следствения арест с една от най-леките мерки за неотклонение - „подписка“, споделя адвокат Иванова.

„Ние мислехме, че той е още в ареста, когато дъщеря ми каза, че го е срещнала отново на улицата до училище“, разказва Ралица Христова, майка на едно от трите потърпевши деца. Тогава ужасът за нея и семейството й започва отново. В детето се пораждат суицидни мисли, отказва да ходи на училище и да излиза от вкъщи. Майката е принудена да потърси помощ от компетентните органи и така детето е настанено в кризисен център и му е назначен постоянен придружител. „Сега дъщеря ми е затворник, докато той свободно се разхожда в града и най-вероятно набелязва нови жертви“, разказва през сълзи майката.

Самото блудство е извършено в три последователни дни в края на ноември 2022 г. в таванско помещение на ул. „Рали Мавридов“ 7 на метри от Първо РУ в морската столица. Жертвите – три момиченца на 12 и 13 г. са съученички в близко училище. „Най-вероятно децата са били следени от по-рано“, предполага адв. Иванова. Мъжът заплашва децата с оръжие – пистолет и принудително ги отвежда в квартирата си, където в продължение на три дни се гаври с тях. „Над леглото му е имало и камера, която органите на реда обаче не изземат при последващото претърсване. По доказателствата към делото не е приложен и въпросният пистолет, което най-вероятно означава, че оръжието се намира още в него“, добавя тя. Органите на реда не са иззели нито дрехите на децата, нито бельото на сочения за извършител Христо, споделя още юристът.

Адвокат Иванова уточнява, че родителите на децата са държани в пълно неведение от образуването на досъдебното производство до влизането му в съдебна зала. В полицията са отказали назначаване служебен адвокат на момичетата, като са им казали, че такъв не им е необходим, разказа Ралица Христова. Това е изключително нарушение на правата им, добавя адв. Иванова. „В подобни случаи органите на реда са задължени да направят искане до Адвокатската колегия за назначаване на служебен защитник, особено при хипотезата, че става въпрос за малолетни лица“, разказва тя и добавя: Момичетата са разпитани пред съдия без адвокат и психолог, единствено в присъствието на служител на Детска педагогическа стая. Освен това на едно от децата не е извършена и медицинска експертиза.

Сега родителите и трите момичета живеят в страх.

За блудство с две или повече малолетни лица, Наказателният кодекс предвижда наказание от 5 до 20 години затвор.

Коментари

miglenaborisova ( преди 5 месеца )
Журналистът написал статията за мъжа "блудствал" с трите момичета изнася доста неверни данни и за това трябва да напише опровержение или да свали статията окончателно. Разполагаме с материали от първа ръка в подкрепа на това.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна