IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:21 | 25 октомври 2023
Обновен: 17:48 | 2 май 2024

Съдът пусна бараките на "Златните"

Магистратите отмениха отказа на главния архитект на община Варна за поставяне на преместваеми обекти в курорта

По материала работи: Слав Велев
Съдът пусна бараките на "Златните"

Административен съд – Варна отмени, по жалба на „Златни пясъци“ АД, и „Паркстрой - Златни пясъци“ ООД, Решение № 200/ 29 май 2023 г., издадено от Главния архитект на Община Варна, с което е отказано издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти, съгласно одобрени от Министъра на туризма схеми на съоръженията. Съдът връща преписката на Главния архитект на Община Варна за ново произнасяне по заявлението за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на КК „Златни пясъци.

В мотивите си съдът сочи, че видно от приложения по делото, одобрен от Министерски съвет списък, КК „Златни пясъци“ е Курорт с национално значение, поради което компетентен да издаде разрешението за поставяне на преместваемите обекти на територията на този курортен комплекс е Главният архитект на община Варна.

Съдебният състав приема, че административен акт, издаден от административния орган, без да са съобразени дадени от съда указания по тълкуването и прилагането на закона, е материално незаконосъобразен, но не и нищожен.

Процесното решение, с което е отказано издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти, е издадено от административния орган, без да са съобразени дадените от съда указания по тълкуването и прилагането на закона, което обуславя извод за неговата материална незаконосъобразност и е основание за неговата отмяна.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Коментари

Новини Варна