IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:20 | 6 ноември 2023
Обновен: 15:14 | 27 април 2024

Апелативният съд потвърди "условната" присъда на варненец, заловен с огромно количество дрога

По делото има данни, че мъжът в миналото е държал хероин, марихуана и метамфетамин

По материала работи: Слав Велев
Апелативният съд потвърди "условната" присъда на варненец, заловен с огромно количество дрога

Наказания за притежание на наркотици с цел разпространение потвърди Апелативният съд

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжния съд в града, с която подсъдим е бил признат за виновен в държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Присъденото на Диян М. наказание е лишаване от свобода за 3 години, чието изпълнение е отложено с 5 години. Наложена е и глоба в размер на 5 хиляди лв. Субстанциите: 1,15 гр. хероин, 78,2 гр марихуана и 0.86 гр. смес от метамфетамин и амфетамин били на обща стойност 558,08 лв., се намирали в автомобила, апартамент и къща, ползвани от подсъдимия. Деянието е извършено на 31 май 2019 г.

Подсъдимият и защитата му обжалваха присъдата на първата инстанция и поискаха той да бъде оправдан, заради липса на категорични доказателства в подкрепа на обвинението.

По делото има данни, че мъжът в миналото е държал хероин, марихуана и метамфетамин. На процесната дата той управлявал автомобил след употреба на наркотици. Докато минавал покрай районно управление на МВР във Варна бил спрян за проверка от полицейски екип. При извършеното претърсване в автомобила били намерени наркотични вещества и пликче със смес от амфетамин и метаамфетамин. Претърсен бил апартаментът на подсъдимия и семеен имот във варненско село, който той също стопанисвал. От двете жилища били иззети още забранени вещества.

Варненският апелативен съд установи, че държането на високорискови наркотици от страна на Диян М. е доказано – както от протоколите за извършените процесуално-следствени действия, така и от разпитите на свидетели и заключенията на експертизите.

Съдебният състав прецени, че при определянето на наказанието, съобразено с обществената опасност на деянието и дееца, Окръжният съд не е допуснал нарушение на закона. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв. Санкцията от 3 години лишаване от свобода не е завишена. Подсъдимият е с чисто съдебно минало. В съдебното решение бе отчетено и сравнително малкото като количество и цена наркотично вещество.

Обществено неоправдано би било лишаване от свобода за по-малък срок.

Въззивната инстанция не намери основания да преразгледа приложението на института на условното осъждане, но и съобрази това, че не разполага с подобна процесуална възможност заради липсата на протест от прокуратурата, който би позволил влошаване положението на подсъдимия.

С тези аргументи присъдата на Окръжен съд – Варна бе потвърдена. Решението на Апелативния съд може да се обжалва пред ВКС.

Коментари

Оправете си заглавие ( преди 5 месеца )
Огромно количество?!?!?80г. Марихуана - огромното количество
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна