IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:00 | 6 ноември 2023
Обновен: 22:02 | 27 април 2024

Кандидати за кмет и за съветник оспорват изборните резултати във Варна

Днес в Административен съд – Варна бяха образувани две дела

По материала работи: Слав Велев
Кандидати за кмет и за съветник оспорват изборните резултати във Варна

Днес в Административен съд – Варна бяха образувани две дела по жалби на кандидати за кмет на Район Аспарухово, община Варна. Жалбоподателите – Красен С. и Сергей Хр. оспорват Решение № 259/30.10.2023 г на Общинската избирателна комисия (ОИК) Варна, с което на основание чл. 452 от Изборния кодекс и въз основа на получени данни от протоколите на Секционната избирателна комисия (СИК) Ивайло М. е обявен за избран на първи тур за кмет на район „Аспарухово“.

И в двете жалби се твърди,  че процесното решение е незаконосъобразно и има допуснати съществени нарушения на Избирателния кодекс (ИК) при провеждане на изборния процес и отчитане на изборните резултати, като тези нарушения са довели до реална промяна на окончателния изборен резултат. Жалбоподателите считат, че в изборния процес в район „Аспарухово“ не са спазени правилата на Изборния кодекс  при оформяне на протоколите на СИК, като са допуснати множество грешки и поправки, подписани от членовете не по установения ред; функцията на отделните членове в СИК в изборния ден не е била разпределена още в началото с решение, обективирано в протокол; допускани са да гласуват избиратели с придружители без нужда и без да е спазен законовият ред; присъствали са в изборното помещение и кабина кандидати извън времето за обявяване на изборния ден за открит и закрит; съществува несъответствие между копията на протоколите на СИК, раздавани на участниците и протокола, обективиращ работата на СИК.

Иска се съдът да назначи съдебна експертиза, вещото лице по която, след като извърши анализ на определените като действителни и недействителни бюлетини, да отговори на въпросите:

- Колко са действителните и недействителните бюлетини за избор на кмет на район „Аспарухово“? Същите съответстват ли на описаното в протоколите на СИК? Правилно ли са разпределени гласовете спрямо кандидатите? В случай, че действителните и недействителните бюлетини не съответстват на изборния резултат, установеният от експертизата такъв променя ли крайния резултат?

И в двете жалби има особено искане за спиране на оспореното решение на ОИК Варна. 

Образувано е административно дело и по жалба на Даниел Н., в качеството му на кандидат за общински съветник, участвал в местните избори на 29 октомври 2023 г., срещу  Решение № 260/30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия Варна /ОИК/, за обявяване на резултатите от избора и разпределението на мандатите за общински съветници само за листата на МК „Български гласъ“ /Съюз на свободните демократи. Земеделски народен съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/.

Според жалбоподателя, Общинската избирателна комисия  неправилно приема, че е  получил само 615 валидни предпочитания /преференции/, вместо подадените, според него, 751. Даниел Н. иска от съда да обяви за недействителен избора на Антон  А. за общински съветник от листата на МК „Български гласъ“ /Съюз на свободните демократи. Земеделски народен съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/ по процесното Решение и да върне делото като преписка на Общинската избирателна комисия Варна, за обявяването му за общински съветник.

Коментари

Новини Варна