IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:00 | 14 ноември 2023
Обновен: 05:34 | 28 април 2024

Дилър на хероин продължава да търка наровете във варненския арест

43-годишният Тодор пласирал дрога от апартамента си във Варна

По материала работи: Слав Велев
Дилър на хероин продължава да търка наровете във варненския арест

Снимката е илюстративна: МВР/АРХИВ

Апелативен съд – Варна отхвърли жалбата на мъж, обвинен в държане и разпространение на хероин, срещу задържането му под стража. Тодор Х. обжалва взетата му от Варненския окръжен съд мярка за неотклонение.

43-годишният мъж бил задържан на 6 ноември в дома му. Там били намерени 10,6 гр. хероин. Разследващите установили, че е разпространявал наркотици от апартамента, който обитавал. В същия ден продал 0,34 грама хероин на свой клиент. Тодор е осъждан два пъти, но е реабилитиран.

Адвокатът на обвиняемия заяви, че той не се дистанцира от извършеното. Оспорва обаче да има риск от укриване или извършване на престъпление. Прокурорът смята, че е напълно реална опасността при по-лека мярка Тодор Х. да осъществи престъпление. Според свидетели, той е разпространявал наркотици ежедневно. Държал е значително количество хероин на общодостъпно място в жилището, където живеят двете му малолетни деца.ю

Съставът на Апелативния съд съобрази, че срещу задържания е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление. Въззивната инстанция сподели извода на проверявания съд за наличие на обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия. Макар да не е доказан рискът от укриване, напълно реален е този от извършване на престъпление. За това говорят видът и размерът на иззетия хероин и мястото, на което е намерен – на видно място, в общо помещение, което се ползва от всички членове на семейството, включително децата, застрашавайки здравето им. Съществен е и начинът на разпространение – от същия адрес. От свидетелски показания става ясно, че то не е инцидентна проява, а обхваща продължителен период. Това рефлектира върху обществената опасност на деянието, а този фактор се взема предвид при първоначално определяне на мярка за неотклонение, посочи съдебният състав. Разпространението от дома прави в този случай непригодна мярката „домашен арест“.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Коментари

Новини Варна