IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:45 | 15 ноември 2023
Обновен: 22:28 | 29 април 2024

Ваксинират задължително децата във Варна срещу хепатит А?

РЗИ проучва нагласата на родителите в детските градини и училищата в града

По материала работи: Слав Велев
Ваксинират задължително децата във Варна срещу хепатит А?

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Регионалната здравна инспекция във Варна проучва нагласата на родителите на деца в детските градини и училищата в града за въвеждането на задължителна имунизация срещу хепатит А. Вече е изпратена анкета до варненските училища, която родителите трябва да попълнят и да заявят позицията за включването на ваксината в задължителния имунизационен календар на страната ни.

Хепатит А, или така наречената "болест на мръсните ръце", е инфекциозно заболяване, което не протича тежко, но често дава усложнения. Децата са изложени на по-голям риск, тъй като невинаги спазват хигиенни навици. Затова, според медиците, трябва да бъдат защитени с ваксина. Много родители подкрепят идеята.

"Подкрепям това, защото е по-добре да са имунизирани и да са предпазени от заболявания. По принцип съм "за" имунизацията. Ако има достатъчно изследвания, че е необходимо да бъде поставена и съответно има повече полза от нея от колкото вреда, съм "за"", коментира родител, предаде БНТ.

През последните десетилетия хигиенните условия в българските домове са подобрени занчително. Въпреки това педиатрите препоръчват ваксината за хепатит А да стане част от задължителния имунизационен календар.

"Тя е съвместима с другите ваксини и вече трябва да се помисли как трябва да бъде вместена в имунизационния календар. Два са приемите на хепатит А през шест месеца", каза д-р Каролина Златева, педиатър.

Преболедуването от хепатит А често оствана незабелазано, но понякога на по-късен етап има тежки последствия – цироза или остра чернодробна недостатъчност. Състояния, които застрашават живота.

"Затова е необходимо да се направи тази ваксина в по-млада възраст, когато най-често боледуват децата. Още в ясли и градини, знаете, че те играят на пясъчници и т.н.", отбеляза д-р Анка Баева, РЗИ – Варна.

Здравните специалисти казват още, че ваксината няма странични ефекти, тъй като не се инжектира жив вирус. Включването на ваксината срещу хепатит А в имунизационния календар е възможно най-рано след 2-3 години.

Коментари

Новини Варна