IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
08:00 | 18 ноември 2023
Обновен: 10:39 | 29 април 2024

Опасно време в събота: Очакват ни бурен вятър, дъжд и сняг

Община Варна взима спешни мерки

По материала работи: Слав Велев
Опасно време в събота: Очакват ни бурен вятър, дъжд и сняг

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Днес ще е облачно с повсеместни валежи от дъжд, до обяд, предимно над Югоизточна България, а следобед и над останалата част от района валежите ще са значителни. Видимостта по време на валеж ще е чувствително намалена! Вятърът постепенно ще се обръща от северозапад и ще се усилва – по крайбрежието ще е бурен, а в нощта срещу неделя, по северното крайбрежие с пориви до 27-30 m/s!.

Сутрешните температури на въздуха са ще са между 7° и 12, като до края на деня плавно ще се понижават. Във вътрешността ще станат около и малко под нулата, където валежите ще се примесват и преминават в сняг.

Вълнение на морето ще се повиши на 3-4 бала, до края на деня по южното крайбрежие и в открито море ще стига и до 5 бала. Температура на морската вода от 9° по северното крайбрежие, до 16° по южното.

Община Варна предприема мерки след предупрежденията за опасно време в събота. Кметът на Варна Благомир Коцев нареди подготовка на общината във връзка с предупреждението на Националния институт по метеорология и хидрология за предстоящ ураганен вятър и значителни валежи. По този повод кметът свика извънредна среща в 16:40 часа днес със заместник-кметовете Тодор Иванов и Христо Иванов, съобщават от общинския пресцентър.

От нощта срещу събота, 18 ноември, до неделя късно следобед, 19 ноември, по преминаващ през Източна България и западната част на Черно море циклон се очаква рязко и чувствително влошаване на времето, гласи предупреждението на НИМХ.

Кметът Благомир Коцев нареди да се създаде пълна организация по подготовка на общинските звена за предстоящите ураганен вятър и валежи. Отдел „Дейности по защита на населението“, фирмата изпълнител по договор с общината за реакция в такива ситуации и подразделенията на дирекция „Екология“, както и служителите в районните администрации да са в готовност за незабавни действия, нареди той.

Заместник-кметовете информираха, че всички служби с отговорности са уведомени и в готовност, държи се връзка с РСПАБ, въведени са дежурства за зимна поддръжка на улици и пътища в район Аспарухово и са предупредени фирмите за поддръжка на дъждоотводнителната система и на зелената система на Варна да имат готовност за активиране на дежурни екипи. Групите имат готовност за обход и почистване на листната маса, за да се осигури проходимост на шахтите и канализацията, докладваха още заместник-кметовете.

Предупреждението на НИМХ гласи още, че се очакват значителни валежи, предимно от дъжд, достигащи сумарно 55-60 mm в Източна Добруджа и Северното Черноморие. В събота следобед се очакват и валежи от градушка и суграшица. Вълнението на морето от нощта срещу неделя ще се увеличи до 4-5 бала, а обстановката се очаква да се успокои в нощта срещу понеделник, 20 ноември.

Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часа и 04 минути, залез в 16 часа и 42 минути. Продължителност на деня – 9 часа и 36 минути.

Във Варна най-високата температура на днешния ден /22°/ е измерена през 1966 година, а най-ниската /-6.6°/ през 1993 година.

 

Коментари

Новини Варна