IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:21 | 18 юни 2015
Обновен: 23:29 | 2 май 2024

10% от пчелните семейства във варненско са отровени от пестициди

Загубата е много по-малка от предходни години

По материала работи: Слав Велев
10% от пчелните семейства във варненско са отровени от пестициди

Близо 10 % от пчелните семейства във Варненско са загинали през тази пролет от отравяне с пестициди. Това съобщи Атанас Каракашев, председател на Областната пчеларска организация във Варна.

Загубата все пак е много по-малка от предходни години, добави той. Според него държавата трябва да намери начин да ограничи обработването на насажденията с химикали. “Арендаторите продължават да пръскат своята реколта с препарати, които са с по-дълъг карантинен срок и по-голяма концентрация на инсектицидите”, посочи Каракашев.

 

Той разясни, че сега е преминало пръскането на рапицата и житото. По негова информация има арендатори, които използват по-малко средства, за да обработват културите си, и използват препарати, които са много по-евтини, но по-токсични и с по-дълъг карантинен срок. 


Земеделските култури трябва да се пръскат в несветлата част на деня или привечер, за да може на другия ден след напичане на слънцето и излизането на пчелите да е преминал карантинният срок, поясни шефът на пчеларите.

При въздушните пръскания над черешовите насаждения възниква опасност пестицидите да се отнесат от вятъра към цъфтящата растителност.  Проблемът не е в спазването на съществуващите наредби за пръскане в определени часове от деня, а в това, че една част от арендаторите се опитват да заобикалят правилата и да хитруват, обобщи Каракашев.


Черно море

Коментари

Новини Варна