IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:39 | 18 юни 2015
Обновен: 14:13 | 6 май 2024

Отбори на Първа ЕГ и ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ победиха в национално състезание за компетентности на немски език

Надпреварата се проведе в три категории: „Физика и астрономия“, „Химия и опазване на околната среда“ и „Биология и здравно образование“

По материала работи: Слав Велев
Снимката е илюстративна.

Признание за познанията си в IV национално състезание за основни компетентности на немски език и природни науки получиха два отбора от Варна. Конкуренцията бе в Стара Загора, като надпреварата се проведе в три категории: „Физика и астрономия на немски език“, „Химия и опазване на околната среда на немски език“, „Биология и здравно образование на немски език“.


Целите на утвърдилата се в последните години като традиционна надпревара, организирана от МОН, са да се стимулира билингвалното  обучение  на  немски  език  по  предметите  биология  и  здравно образование, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия; усвояването на основни ключови   компетентности по природни науки при използването на немски език в специализираната терминология, развитие на творческото мислене и изява на учениците.    


Всеки отбор се състои от трима състезатели – ученици. След представянето на отборите в двата кръга националната комисия определи и трите най-добре представили се състава. Два от тях са от Варна. За изявата си в категорията „Химия и опазване на околната среда на немски език“ е отличен отборът на Първа езикова гимназия в състав Емилия Ненова, Ралица Маринова (двете от десети клас) и Камен Илиев (девети клас) с ръководител Маргарита Димитрова. Вторият варненски отбор е смесен и е участвал в категорията „Биология и здравно образование на немски език“. В него състезатели са десетокласниците Екатерина Колева и Пламен Николов от Първа езикова гимназия и деветокласникът Александър Люцканов от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“. Техен ръководител е Катерина Добрева.


Юлиян Янков

Коментари

Новини Варна