IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:20 | 30 ноември 2023
Обновен: 16:47 | 27 април 2024

Домашен арест за 18-годишен варненски дилър

Александър И. е задържан под стража от септември, след като продал марихуана на непълнолетно момче

По материала работи: Слав Велев
Домашен арест за 18-годишен варненски дилър

Апелативен съд – Варна измени от задържане под стража в домашен арест мярката за неотклонение на 18-годишен, арестуван за държане с цел разпространение на наркотици и за продажба на марихуана.

Александър И. е под стража от септември. Тогава той бе задържан след като продал марихуана на непълнолетно момче. Арестуван бе и негов приятел, в чийто дом той често пребивавал. От жилището били иззети 28,53 грама марихуана, разпределени в пакетчета и 0,20 грама кокаин.

Представителят на Апелативната прокуратура каза, че става дума за за трайно извършвана престъпна дейност - има данни, че Александър от дълго време се е занимавал с разпространение. Това е в дисонанс с младата му възраст и с възрастта на клиентите му, смята прокурорът. Защитата не вижда основания в удължаването на мярката за неотклонение на 18-годишния младеж. Адвокатът не оспорва обоснованото предположение за авторството на деянията, но твърди, че няма опасност подзащитният му да се укрие или извърши престъпление.

Апелативният съд намери жалбата за основателна. И към този момент на база доказателствата у съда възниква обосновано предположение за съпричастността на Александър И. към вменените му във вина деяния. И двамата обвиняеми са направили самопризнания, които са в синхрон с останалите писмени и гласни доказателства. Първата инстанция е видяла опасност момчето да извърши престъпление – предвид количеството наркотик и разпределението му в опаковки, и намерените различни по вид вещества. От първоначалното задържане са изминали повече от два месеца. За този период интензивността на този риск значително е намаляла, тъй като са извършени множество процесулно-следствени действия и са разпитани множество свидетели. Съдът взе предвид също, че забранените вещества са се намирали в дома на другия обвиняем.

По тези съображения Варненският апелативен съд намира, че втората по тежест мярка – домашен арест със средство за електронно наблюдение - ще изпълни целите на закона.

Определението не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна