IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
11:40 | 8 декември 2023
Обновен: 00:37 | 28 април 2024

„Къщата ще бъде изпепелена и ти ще изгориш”, плаши клиент бригада от Игнатиево (ВИДЕО)

Потърпевшите са рекетирани за 42 000 евро за ремонт на покрив

По материала работи: Слав Велев
„Къщата ще бъде изпепелена и ти ще изгориш”, плаши клиент бригада от Игнатиево (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: NOVA

Измами с обещания за ремонти на покриви. Строители завличат клиенти с десетки хиляди левове. В град Игнатиево има хора, които живеят от рекет на невинни. Действат по следния начин – пускат се обяви за ремонти на покриви, когато ги потърсят бригада отива и разваля умишлено целия покрив. Тогава започва същинския тормоз. Стига се и до сплашване, ако хората се възпротивят.

„Къщата ще бъде запалена и ти ще изгориш. Ще кажем, че сме се мъчили да те теглим, обаче ти си саката и не можеш и си стара", това заявява бригадата пред Татяна Янчева, разказва потърпевшата. "Ако не вземат допълнително пари”, добавя тя, цитирана от NOVA.

Янчева живее във варненското село Генерал Кантарджиево. През юни миналата година синът ѝ Тодор Янчев се свързва с майстори от гр. Игнатиево, намира ги от обява залепена на кофа за смет. На място идва бригадата на Георги Жеков. Договарят се да започнат ремонт на покрива на семейната къща. 

Още на следващия ден, без да предупредят собствениците, майсторите оставят къщата без керемиди. По това време там е само Татяна, която е неподвижна и няма как да види какво се случва навън. Синът ѝ вижда състоянието на покрива чак вечерта. Майсторите му казват, че за да покрият отново къщата ще трябва да даде, не договорените 18 000 лв., а общо 42 000 лв.
„Бяхме им дали 8 000 лв. за материали и на следващия ден поискаха 32 000 лв. Аз няма как да ги събера за един ден”, съобщава Тодор.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата се самосезира за твърденията, че гробари рекетират близки на починали в София

За да не тече вътре в къщата Тодор се принуждава да даде всичките си налични средства на Георги Жеков – 17 000 лв. Той обаче не се задоволява с тази сума и започва да заплашва семейството, твърди Янчев.
„Каза, че е много вероятно, тъй като работят със запалими материали да стане инцидент и бабата - визираше майка ми, която е болна на легло и не може да стане, да не може да излезе от къщата. Един вид ще запалят къщата и майка ми ще изгори вътре”, посочи потърпевшият.  

Заплахите не спират в къщата била изпратена група здрави мъже от Игнатиево. Те дошли с луксозен джип и започнали да респектират семейството, твърдят потърпевшите. „Изправил се така, скръстил ръце, да се виждат мускулите, с черни очила. И видях изправен кози крак”, разказва Татяна.

Сред мъжете, които отправят заплахи е и бащата на Георги Жеков – Кирил Жеков, твърди Татяна. Той е с присъди за измами и срещу него има множество преписки в полицията. Георги и баща му принуждават сина на потърпевшата да изтегли кредит, за да им даде остатъка от сумата, карат го до банка във Варна.

Георги Жеков, Димитър Димитров и Димитър Георгиев са от град Игнатиево, област Варна. Според полицията Жеков и Димитров изкарват хиляди левове от изнудване, прикрито от ремонти на покриви. Стандарта им на живот личи от палатите, в които живеят и луксозните коли, които карат. Параван за незаконните схеми са строителни фирми., регистрирани на тяхно име, уточняват от МВР.

Сигнал е подаден в прокуратурата и в момента се водят дела. „Има образувано досъдебно производство, по което са проведени редица оперативни издирвателно-процесуални действия”, заяви Живко Костадинов, началник на отдел „Криминална полиция” – Варна.

Георги Жеков е познайник на полицията, разследван е за измами. Бащата му Кирил Жеков също е с богато криминално досие, има и присъди. „В зависимост от различните случаи потърпевшите виждат първо единия, после двамата. Бащата се появява, сина. Някой път в комбинация – двамата”, добави Костадинов.

Жекови не са единствените от гр. Игнатиево, които изкарват парите си от рекет, след започнат ремонт. Срещу Димитър Димитров също има десетки преписки. Другият от синовете на семейство Янчеви, което е дало 42 000 лв. за ремонт, твърди, че Димитров е бил част от групата за сплашване, разпознава го по снимка.

„Известен е от доста години контингент занимаващ се с подобен род престъпления. Срещу него в годините назад, може би последните 5 години, има завеждани над 20 преписки за осъдени производства. Но той се води неосъждан”, уточнява Костадинов.
Димитров също живее в луксозна къща.

94-годишният Коста Костов също е измамен два пъти от други майстори от Игнатиево. „Колко ще струва? Каза там някаква сума – 6 000 лв. беше по онова време”, разказва той. „На другия ден донесе малко дъски, стовари ги на двора, но трябват и греди. И той каза – А то това ще струва 10 000 лв.”, добави Костов.

„При възрастния човек е същата схемата. Появява се управител на фирма, появяват се и други лица, които са работници към фирмата. И в последствие сумата нараства мисля, че до около близо 7000 лв.”, обяснява Костадинов.

„По следите”: Как часове след смъртта си пенсионерка прехвърли имоти на гледачката си

Екипът на NOVA се обажда на номера от обявата, на който е звънял Коста Костов. Предлагат оглед веднага. На срещата пристига друг мъж. Проверката ни показва, че мъжът дошъл на огледа, е Димитър Георгиев от гр. Игнатиево, който освен, че кара скъп автомобил, живее и в луксозна къща.

От районната прокуратура във Варна съобщиха в писмо до NOVA, че преписките, в които присъства името на Георги Жеков са шест. Това на баща му в седем. А името на Димитър Димитров фигурира в 19 преписки. Само по три от тях са образувани наказателни производства, които към момента са прекратени.

Повече гледайте във видеото.

Коментари

опетков ( преди 4 месеца )
Звездичките означават м*а*н*г*а*л.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
опетков ( преди 4 месеца )
Жител на Игнатиево-разбирай ***. Може да има и свестни, но не съм ги виждал.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна