IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:25 | 8 декември 2023
Обновен: 12:13 | 9 май 2024

Кметове ще възраждат Североизтока

На среща във Варна градоначалниците на няколко областни центъра в региона дискутираха възможностите за общи инвестиционни проекти

По материала работи: Слав Велев
Кметове ще възраждат Североизтока

Имаме огромно желание във Варна да развием индустриална зона, но тя да не бъде в конкуренция с тези на другите общини, като тази в Шумен например, а да работят в симбиоза. Това заяви кметът на морския град Благомир Коцев на среща с кметовете на другите големи областни градове в Североизточна България, предаде "Дарик".

Коцев добави, че се предвижда във Варна да има технологичен хъб, който да бъде притегателен център за хората, занимаващи се с иновативни технологии. Университетите във Варна привличат много от жителите на съседните общини. Идеята обаче не е да бъде изсмукван ресурс към Варна, а по-скоро той да се разпределя и да се кандидатства за общи програми за целия регион. 

„Събрали сме точно за това, за да покажем една готовност за диалог. Искаме целият Североизточен регион да бъдем обединени, да работим съвместно по проекти, които са свързани с развитието на целия регион. Не е идеята да имаме конкуренция помежду си, а да работим в синхрон и да се подпомагаме”, изтъкна Благомир Коцев.

В последните години Североизточният регион изостава спрямо другите региони. Варна е била малко по-затворена към съседните региони. Това също е имало значение за развитието на региона. Затова смятаме да отворим нова страница в Североизтока, изтъкна Коцев.

Към финансовия министър ще бъде отправено искане да се подпомага целия регион. От ключово значение е завършването на магистрала „Хемус”. Много важни са и пътните връзки с Добрич и Силистра.

Трябва да има сътрудничество по Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), най-вече за свързаността на Варна и привличане на много инвеститори, които да не гледат поотделно на общините, а на целите региони. Инвеститорите в Шумен например могат да дойдат във Варна, да направят връзка на производствата си  с пристанището и летището във Варна, посочи кметът на морския град.

Трябва общините в Североизтока да работят заедно по европейските програми и да си помагат, е мнението на кмета на Търговище Дарин Димитров. Според него има възможност за много общи проекти с Варна и съседните на Търговище общини. За пример той даде съвместното проектно предложение по процедура "Екологосъобразна мобилност“, което предвижда закупуване на електробуси в Шумен и изграждане на велосипедна инфраструктура в Търговище.  

За Североизточния район една от идеите е развиване на екологично чистия транспорт. В момента градският транспорт в Шумен не е във вида, в който трябва да бъде, коментира кметът на Шумен проф. Христо Христов. „За това сме тук, за да изясним съвместно с кмета на Варна какви са възможностите за сътрудничество”, посочи  проф. Христов.

Кметът на Силистра Александър Сабанов изрази надежда скоро тези срещи да станат регулярни и с разменени гостувания. „Още не сме започнали да работим със съседните общини, за съседните области не говорим в момента въобще. Можем да си помагаме, кой с каквото може – с идеи, с опит и различни практики, които са добри за всяка една община”, отбеляза Сабанов.

Коментари

Новини Варна