IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:45 | 13 декември 2023
Обновен: 22:25 | 30 април 2024

Рецидивист, обвинен в пореден грабеж, продължава да търка наровете във варненския арест

Алекси С. има зад гърба си вече 7 осъдителни присъди

По материала работи: Слав Велев
Рецидивист, обвинен в пореден грабеж, продължава да търка наровете във варненския арест

Мъж, обвинен в грабеж, извършен при опасен рецидив, ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение. Апелативният съд във Варна отхвърли жалбата му срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е отказано изменението й. 

Алекси С. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 20 юли във Варна в съучастие с друго лице отнел лични вещи и пари от владението на мъж с намерение противозаконно да ги присвои като употребил сила. Общата стойност на отнетото възлиза на над 410 лв.

Основният довод на обвиняемия и защитата в искането за по-лека мярка е влошеното здраве на майка му и тезата, че само той може да се грижи за нея. Представителят на Апелативната прокуратура акцентира на богатото съдебно минало на Алекси С. и на факта, че предходните му 7 осъждания не са имали поправителен ефект. 

Въззивният съдебен състав взе предвид наличието на основателно предположение, че обвиняемият е свързан престъплението, което е с изключително висока обществена опасност. Начинът на извършване на деянието и последиците за пострадалото лице сочат обществената опасност и на дейците. Апелативният съд обърна внимание на данните за обремененото съдебно минало и лошите характеристични данни за задържания. Мярката за неотклонение е законосъобразна с оглед скорошното приключване на досъдебната фаза на производството. Твърденията за здравословното състояние на родителя в настоящото дело за определяне на мярка за процесуална принуда не може да има решаващо значение. 

Предвид всичко изложено, Апелативният съд не намери обстоятелства, които да изискват изменение на задържането под стража на този обвиняем. Определението на въззивната инстанция е окончателно.

Коментари

Новини Варна