IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
14:31 | 19 юни 2015
Обновен: 03:13 | 1 май 2024

Премиерът доволен от ремонта в зала “Конгресна” (СНИМКИ)

Над 8 млн. лв. за укрепване на деретата в кв. "Аспарухово" даде фонд "Солидарност"

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът доволен от ремонта в зала “Конгресна” (СНИМКИ)

Заедно с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на Варна Иван Портних премиерът Бойко Борисов инспектира ремонта на Двореца на културата и спорта.


“Доволен съм от качеството на ремонтните работи, въпреки че темповете се забавиха заради сериозни проблеми, на които са се натъкнали работниците. Не мога да позная залата. В присъствието на спортния министър получих уверения, че ремонтът на залата ще бъде приключен в срок до 22 юни”, каза министър-председателят. Кметът Иван Портних подкрепи думите му.


Той засегна и темата с откриването на новата пречиствателна станция, което се състоя малко преди посещението на премиера в зала “Конгресна”.


“Общата стойност на инвестицията е близо 42 млн. лв. Чрез новото съоръжение водите на Варна ще бъдат по-чисти и варненци и туристите ще се къпят в по-чисто море. Изпълняваме всичко, което сме обещали на Варна. Виждате как сме направили булевардите. Започваме укрепване на деретата от свлачищата. Септични ями предизвикаха свлачищата, за да имаме такива проблеми. Всичко това, което се случва, е факт след като нашето правителство пусна спрените еврофондове. Правим го с гаранцията, че няма да се свлече пак”, коментира Бойко Борисов.

 

Той обеща, че другата седмица ще посети волейболен мач в зала “Конгресна” в обновеното съоръжение. Той се бил зарекъл да не стъпва на спортно събитие в Двореца, докато не му се направи ремонт.

 

 

"Много е важно, че получаваме 8,5 млн. лв. от фонд "Солидарност" за деретата - коментира кметът Иван Портних. - Това ще реши проблемите на деретата в кв."Аспарухово". А и не само там."

 

"Никой не може да върне изгубените животи, но със средствата, които влагаме в инфраструктура, можем да предотвратим загубата на нови", заяви на свой ред заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя връчи на кмета на Варна Иван Портних договор за финансиране на проект „Възстановяване водопроводимостта на охранителните канали на територията на кв. Аспарухово“. Проектът за справяне с щетите от бедствието през юни м.г. ще бъде финансиран с над 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Срокът за неговото изпълнение е 16 месеца. В рамките на този период ще бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в квартала.

 

"Ако приходите в хазната вървят по план, ако агенциите работят така добре, ще отделим 30 - 40 милиона лева, за да направим пътя Варна – Златни пясъци. За да се направи този път, трябва да сме сигурни, че няма да се свлече пак, а една от основните причини за това са септичните ями, които отвеждат водите в почвата”, коментира още премиерът Борисов.

 

Той добави, че не е очаквал зала „Конгресна” да е толкова компрометирана, затова не бива да се прекалява със спазване на сроковете за ремонта.

 

"Има технологично време за различните бетони и не трябва да се бърза толкова много. Когато направя и автомагистрала "Хемус” ще се оттегля”, завърши премиерът.

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна