IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:26 | 20 декември 2023
Обновен: 23:52 | 26 април 2024

Община Варна увеличава усилията си по програмите за детска превенция

Кметът Благомир Коцев подписа Меморандум за разбирателство с УНИЦЕФ - България

По материала работи: Слав Велев
Община Варна увеличава усилията си по програмите за детска превенция

Кметът Благомир Коцев подписа Меморандум за разбирателство с УНИЦЕФ - България в лицето на Кристина де Бройн/Снимка: Община Варна

Подкрепа на всички дейности, които засягат децата, декларира кметът Благомир Коцев при подписването на Меморандума за разбирателство между Община Варна и УНИЦЕФ – България днес. Навръх Игнажден първите гости на общината са представителите на световната организация за защита на правата на децата, каза кметът, като разясни в изказването си значението на празника.

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн изрази удовлетворение по повод подписването на документа, като подчерта, че досега партньорството с общината е било по отношение на децата от Украйна, които трайно се установиха във Варна, но има и редица други програми, по които двете институции да задълбочат контактите си.

От 2015 година в три пилотни града – София, Шумен и Монтана, работят детски центрове за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“. В тях деца и родители в риск получават основни социални и здравни услуги на едно място, без да се лутат от институция на институция, разказаха представителите на УНИЦЕФ и подчертаха желанието си и град Варна да  бъде включен в разширяване на тази услуга.

Кметът Благомир Коцев запозна представителите на УНИЦЕФ с работата на Дирекция „Превенции“ към Община Варна, които ще бъдат надежден партньор на организацията. По думите му, те са пример за отлично работеща структура по отношение информираността на учениците за опасностите от употребата на наркотици, трафика на деца и др. Към работата на дирекцията са съпричастни десетки доброволци в ученическа възраст, които директно разясняват тези проблеми на съучениците си, разказа още кметът.

Кристина де Бройн постави и два неотложни проблема по отношение на украинските деца във Варна. Ученици, които са настанени в различни бази в курорта „Златни пясъци“, изпускат първия учебен час заради късния час на тръгване на първия автобус по линия 109 според зимното разписание. Заместник-кметът Павел Попов, в чиито ресор са образованието и социалните дейности, се ангажира да разреши този въпрос. 

Друг проблем, на който също ще се търси решение, е предоставянето на свободно помещение с удобна локация за нуждите на украинските деца, където те да прекарват времето си след училище и да се общуват със свои връстници от Варна. Кметът посочи, че в началото на мандата си намира Варна с недостатъчна материална база и неравномерно разпределени на територията на общината училища спрямо нуждите на гражданите, но екипът му вече се е заел с решаването на този проблем. Процесът ще е дълъг, ще изисква държавно и европейско финансиране, а нашата задача е да изградим структурите в екипа, които да осигурят този ресурс за града, подчерта още Коцев.

Коментари

koss ( преди 4 месеца )
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може--- https://da.gd/xlbio
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна