IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:44 | 21 декември 2023
Обновен: 18:29 | 19 април 2024

Варненската библиотека получи първото комплексно изследване за рибарството по нашето Черноморие

Книгата е плод на задълбочените и дългогодишни проучвания на д-р Благородна Филевска

По материала работи: Слав Велев
Варненската библиотека получи първото комплексно изследване за рибарството по нашето Черноморие

Изпълнителният директор на МИРГ Велин Жеков дари екземпляри от ценното двутомно издание на директора на Варненската библиотека Радка Калчева

Първото у нас комплексно и интердисциплинарно изследване на рибарството по Черноморието беше издадено със съдействието на Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Варна – Белослав – Аксаково“. Книгата „Традиционна култура на морското рибарство“ е плод на задълбочените и дългогодишни проучвания на д-р Благородна Филевска – историк, етнолог, журналист и преводач от гръцки език. 

Днес изпълнителният директор на МИРГ Велин Жеков дари екземпляри от ценното двутомно издание на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. „Книгата представлява първото обобщено изследване за морското рибарство и макар че фокусът е  върху българското Южно Черноморие, дава богата представа за историята на местната морска култура, за традициите на хората, за които морето е не само поминък, но и смисъл на живот. Радвам се, че с финансовата подкрепа на МИРГ стана възможно издаването на научния труд на д-р Филевска. Книгата излезе от печат буквално преди дни и все още не е официално представена, но искаме да направим всичко възможно тя да стигне до повече хора тук, в морската ни столица“, каза Велин Жеков при срещата си с директора на Варненската библиотека Радка Калчева.

Той информира, че предстои екземпляри от книгата да бъдат дарени и на читалищни, училищни и университетски библиотеки. „Това е начин да съхраним традициите на местната морска общност и на морското рибарство, което не бива да остава един носталгичен спомен, а трябва да продължи да се развива като икономически отрасъл“, коментира още Жеков.  

Миналата седмица за фонда на Регионалната библиотека във Варна беше дарена още една книга, издадена  със съдействието на МИРГ „Варна – Белослав – Аксаково“, както и на Фонд Култура на Община Варна и галерия „Ларго“ – първият том от биографичната поредица за художника Янко Маринов. Автор на книгата е дъщерята на големия творец – Лора Маринова, която е дългогодишен сценограф и главен художник на Варненската опера. 

В биографията на Янко Маринов са изследвани документи от Държавния архив, публикации от софийската, варненската и чуждестранната преса, неговите мемоарни книги, личната кореспонденция, дневниците и многобройните ръкописи от собствения му архив. Поредицата разказва за живота и творчеството на една от знаковите фигури в историята на изобразителното изкуство в България, а също и за процесите на варненската художествена сцена през втората половина на миналия век. 

Велин Жеков припомни, че Янко Маринов е дълбоко свързан с морето. „То е една от основните теми в творчеството му. Художникът, освен това, е възпитаник на първото Рибарско училище във Варна, в което учи през 20-те години на XX век“, изтъкна още изпълнителният директор на МИРГ.

Коментари

Новини Варна