IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
17:53 | 20 юни 2015
Обновен: 21:35 | 27 февруари 2024

Паметникът на кап. Георги Георгиев акостира в Кърджали

От фондация "Кор Кароли" подариха автентичен портрет на Капитана.

По материала работи: Борис Проданов
К.д.п. Тома Томов (вдясно)

Бюст-паметникът на самотния мореплавател капитан Георги Георгиев бе открит днес на официална церемония в Кърджали. По идея на инициативен комитет постаментът на Георгиев, прославил града пред света е преместен в центъра.


Гражданската акция по преместването на паметника е завършване на тазгодишната инициатива "Мултикултурният град".


На проявата присъства синът на капитана Иван Георгиев, който пристигна за случая от Варна. Заедно с него бяха представители на фондация „Кор Кароли", създадена в памет на родения в Кърджали славен българин. Първият капитан на баркентината "Калиакра" Тома Томов също уважи церемонията.


„Днес капитан Георги Георгиев хвърли завинаги котва в центъра на Кърджали. Това е един паметен ден, който на кара да се гордеем, че сме дали на света един велик мореплавател". Това заяви при откриването на паметника-монумент градоначалникът на Кърджали.


Синът на Георги Георгиев благодари на общинската управа за решението, да бъде предоставено място в центъра на града, което да приюти паметника на баща му.


От фондацията подариха автентичен портрет на Капитана. Пред паметника бяха поднесени венци на признателност от областния управител, от председателя на Общинския съвет и от кмета на града. Военни ветерани и членове на яхтклубове също отдадоха почит към делото на известния кърджалиец.


Бюст-паметникът на самотния мореплавател и легендарен ветроходец кап. Георги Георгиев, осъществил най-дългата морска обиколка около Земята с яхтата "Кор Кароли" (1976-1977), е изграден в негова чест от признателни кърджалийци над язовирната стена на яз. Кърджали преди 32 години и открит на 13 май 1983 г.


Инициативата е на местната организация за съдействие на отбраната (ОСО), от която е част и тогавашният Морски клуб-Кърджали. Паметникът е дарен на кърджалийци от варненската структура на ОСО, а монтажът на място е осъществен от Петър Буров.

 

kmeta.bg

Коментари

Новини Варна