IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
13:20 | 10 януари 2024
Обновен: 08:42 | 30 април 2024

Има ли искания за демонтаж на „Пантеона" във Варна?

Сдружение, притеснено от посегателства върху исторически и военни паметници, с редица питания към кмета Коцев

По материала работи: Слав Велев
Има ли искания за демонтаж на „Пантеона" във Варна?

Има ли искания за демонтажа на „Пантеона във Варна“ и ако да от кого? Това е само едно от питанията на СНЦ "Непознатите" към кмета на Варна Благомир Коцев. Във връзка с зачестилата публична информация за намерения за демонтажи и посегателства върху исторически и военни паметници във Варна и страната от сдружението искат от кмета да даде ясно публичното си становище на следните въпроси:

В качеството си на кмет и юрисдикцията, под която попадат културно-исторически обекти, ще допуснете ли демонтажи и премествания на паметници?
До колко работни дни ще бъде възстановен паметникът на граф Игнатиев?
Имало ли е искания за демонтажа на „Пантеона“ във Варна и ако да от кого?

Становище на председателя на СНЦ „Непознатите“ 
Уважаеми г-н Кмете и уважаеми граждани на Варна,
СНЦ „Непознатите“ е обществена организация в защита на културно-историческите ценности на България. Ние не се ограничаваме по политически възгледи, религия и други разбирания. Нашата цел е защита и популяризиране на българската култура и история. 
Идеологическите различия на част от обществото налагат политическа воля за реализиране на практики, които рушат устоите на нашето етнически и културно толерантно общество, устояло на парадностите на времето. Разрухата и омразата топят нашата национална идентичност и самосъзнание за принадлежност към един велик народ – българският. 
Всички промени в културната памет, направени без необходимия обществен консенсус и налагани едностранчиво, вредят на българската идентичност. Всички поводи, методи и практики, измислени да скриват историята, погазват народната памет. 
Г-н Кмете на гр. Варна Благомир Коцев, молим незабавно да бъде възстановен, на място бюстът на граф Игнатиев, а след това след обществено обсъждане и график - реставриран. 
Имаме основателни съмнения да вярваме, че отстраняване на бюста е предварително планирано, за да може той да бъде прибран. Призоваваме Вас и Вашия род да не се поддавате на провокации, които ще опетнят името Ви в историята. 
С Уважение: Георги Костов, председател: СНЦ "Непознатите"

Коментари

ВГКДС ( преди 3 месеца )
СЕГА МОЖЕ ДА ПОПАДНЕМ ПОД АМЕРИКАНСКО РОБСТВО
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
ТТОААО ( преди 3 месеца )
АКО НЕ СА БИЛИ РУСНАЦИТЕ БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА Е СВОБОДНАСЕГА МОЖЕ ДА СТАНЕМ ПОД АМЕРИКАНСКО РОБСТВО
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Drentso ( преди 3 месеца )
Крайно време е да се отървем от тези ОКУПАТОРСКИ паметници на СРАМЪТ!Как може да имаме в центъра на столицата ни паметници на РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ управници граф Игнатиев и цар Александър и на съветската армия,а да нямаме да хан АСПАРУХ,цар Калоян и на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!Крайно време е да се очистим от съветската пропаганда!Нека не повтаряме грешката на Украйна!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Йкехг ( преди 3 месеца )
Махайте и сградата на общината
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Дед Колю ( преди 3 месеца )
Да се маха и тоя *** и да се изсипе пред общината.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна