IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
14:40 | 13 януари 2024
Обновен: 01:23 | 27 април 2024

Варненски съветници искат референдум за колите в морската градина и безплатни автобуси

Безплатен градски транспорт в събота, неделя и по празниците, предлагат от "Български глас"

По материала работи: Слав Велев
Варненски съветници искат референдум за колите в морската градина и безплатни автобуси

Снимка: Общински съвет-Варна

Общински съветници от Варна запълват общественото пространство с редица предложения и решения за живота в морската столица още преди местният парламент да е започнал активната си работа.

ИТН ще настоява за референдум по темата за колите в морската градина на Варна, който да бъде проведен с изборите за европарламент. За това настояха двамата общински съветници от партията на Слави Трифонов: Ивайло Костадинов и Цветелина Атанасова, които се обявиха и за обществено обсъждане на бюджета на морската столица. Пред Радио Варна Костадинов заяви, че този дългогодишен проблем няма окончателно решение, за това варненци трябва да кажат своята окончателна дума- искат ли свободен достъп на автомобили там или не.

"Бюджетът на Варна трябва да бъде подложен на обществено обсъждане, но не по формулата позната от предишните общински съвети, с обявяване от понеделник за вторник в 14 часа. Гражданите на морската столица трябва реално да са запознати с макрорамката и реално да има обсъждане"- каза Костадинов, а Цветелина Атанасова допълни, че жителите на Варна трябва да свикнат да бъдат питани по въпроси които ги касаят пряко и чрез референдумите да изразяват своето отношение.

От ИТН настояват и за промени на работното време на синята зона, т.е. тя да функционира до 18 часа, а извън активния туристически сезон паркирането в почивните дни да е безплатно.

Сред основните предложения е и промяна в принципа на работа на зоната: след изтичането на първите 3 часа всеки следващ час престой да се таксува на цена от 3 лв. за час. Така варненци, които имат спешна нужда да продължат престоя си в централната част на града, ще могат да го направят вместо да трябва да местят автомобила си на всеки 3 часа.

Все още Общинският съвет във Варна не е започнал работа както трябва.  Това заяви общинският съветник от новата формация "Български глас" .

Бюджетът тази година ще бъде най-големият, но ние все още не знаем каква ще бъде макрорамката.

Наясно сме само за тези 100 милиона лева държавни пари, които са заложени за благоустрояване и по-конкретно за различни инфраструктурни проекти.

От "Български глас" ще предложим в бюджета няколко промени, които желаем да се направят в част от наредбите.

Основно искаме рехабилитационни дейности, конкретно за местност Боровец и рехабилитация на пътя; изграждане на осветление на главния път; очакваме до две години да се довърши пътят.

В Ракитника няма нито една лампа на улиците. Говорили сме да бъдат заложени 20 хиляди лева за осветление.

20 броя подземни контейнери очакваме да бъдат проектирани и изградени в различни части на града, съобразно предложенията на районните кметове. Те ще са на стойност 200 хиляди лева.

Финансиране очакваме и в част "Архитектура". Промяна на изработения план за "Боровец-север".

Трябва да се направи улична регулагия на няколко места. 250 имота остават с един метър проход за достъп до тях. В момента има изграден временен път през частна земеделска земя. Там живеят хора на различна възраст.

Гробищният парк на Кантара трябва да се захрани с вода. Необходими са 5 хиляди лева. Има решение от януари 2023 година. Но се бави реализацията му заради административни пречки.

Всичките ни предложения излизат на финансова стойност в размер на 595 хиляди лева.

Имаме две предложения за Синята зона.

Квота за преференциално пракиране в зоната до училищата.

Много учители са затруднени, особено тези, които идват от други населени места. 16 лева на ден няма как да се плащат 20 работни дни?!

Безплатен градски транспорт през събота и неделя и празничните дни предлагаме от "Български глас". Обсъдили сме го в групата. Това не е само мое предложение, уточни Златев. Като синята и зелената зона останат.

Коментари

Новини Варна