IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:12 | 18 януари 2024
Обновен: 12:42 | 26 април 2024

Насрочиха заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро

Обвиняеми по него са три лица, сред които и бившият кмет Иван Портних

По материала работи: Слав Велев
Насрочиха заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро

Варненският окръжен съд насрочи за 29 януари разпоредително заседание за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са три лица, сред които е бившия кмет на Варна – Иван Портних. От него се търси наказателна отговорност, за това че е допуснал да бъдат замърсени морските води. Това действие е довело до немаловажни вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. На бившият кмет на морския град е повдигнато обвинение и че като длъжностно лице, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението на възложената му работа и от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Останалите обвиняеми за инцидента са Ботьо Т. управител на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на Цветанка Б. от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод". Спрямо тях прокуратурата е повдигнала обвинение за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за която в НК наказанието е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Обвинителният акт бе внесен във Варненския окръжен съд на 4 декември миналата година. Досъдебното производство е образувано през 2020 г. от Националната следствена служба, като внесените в съда материали са 114 тома.

На заседанието на 29-ти януари тричленният съдебен състав ще реши подсъдно ли е делото на съда, по какъв ред ще протече производството, ще бъде ли искан отвод на съдебния състав, както и дали на досъдебното производство са били допуснати съществени процесуални нарушения, които да са нарушили правата за подсъдимите. 

На тримата подсъдими е връчен препис от обвинителния акт ведно с разпореждане в което им се указва правото им да се явят със защитник и за възможността да им бъде назначен служебен такъв. Разпореждане е връчено и на ощетените от престъплението лица - Министерството на финансите и Община Варна, като посочена възможността да се конституират в процеса като граждански ищец чрез упълномощен повереник, който да ги представлява.

Коментари

Новини Варна