IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:30 | 22 януари 2024
Обновен: 06:37 | 28 април 2024

Собственикът на автогарата във Варна: Ще правим хипермаркет

Предвидено е облагородяване на пространството, като компанията планира да съхрани скулптурната композиция “Движение” и мозайката “Хората и морето”

По материала работи: Слав Велев
Собственикът на автогарата във Варна: Ще правим хипермаркет

Немска търговска верига хранителни магазини разширява своето присъствие в град Варна и планира изграждането на своя девети магазин в града. Той ще бъде разположен на мястото на старата автогара на морската столица, а строителството му ще стартира през пролетта на 2024 г., след като бъде въведена в експлоатация новата автогара. Очаква се новият магазин да отвори врати през лятото на 2025 г. и да осигури още близо 40 работни места за хора от региона.

В изграждането на своя обект компанията ще инвестира над 26 млн. лева. Предвидено е облагородяване на пространството, като компанията планира да съхрани и поддържа скулптурната композиция “Движение”, която в момента е разположена до старата автогара. Произведението се определя от някои изкуствоведи като първата абстрактна монументална скулптура в България. Тя е дело на Евгени Баръмов, роден във Варна художник с въздействие върху културния пейзаж на града.

Друга ценна част от съществуващата автогара също ще бъде съхранена – това е мозайката “Хората и морето” (“На море”), която понастоящем е във вътрешната част на сградата. Мозайката, която е дело на пловдивския художник от XX век Чавдар Пашев, ще бъде внимателно демонтирана и преместена. С този процеса ще бъдат ангажирани експерти по консервация, а компанията е в активна комуникация по темата с представители на Община Варна. След вътрешно съгласуване в администрацията ще бъде уточнено и новото място, на което ще бъде поставена мозайката.

“Не за първи път сме изправени пред подобни обстоятелства при строителството на наши магазини. Като социално отговорна компания, която цени културно-историческото наследство и от години подкрепя проекти в тази област, ние полагаме необходимите усилия и грижа да съхраним и обновим по най-добрия начин паметни и емблематични места за градовете, в които оперираме”, коментира Бисер Инчовски, управител „Централизирани дейности“ в компанията.

Търговската верига отваря първия си обект във Варна още през 2010 г. със стъпването си в България. Инвестициите за изграждането и обновяването на осемте до този момент магазина във Варна, надхвърлят 123 млн. лв, като само за 2021 и 2022 г. за обновяване и модернизация са вложени почти 3 млн. лева. Със своите присъствие и дейност във Варна веригата допринася за развитието на местната икономика. По данни на Института по пазарна икономика икономическият принос от дейността на компанията във Варна за 2022 г. възлиза на 25 млн. лв. В допълнение, годишно компанията допринася към бюджета на община Варна с близо 370 хил. лв. Тези резултати нарастват с откриването на всеки нов магазин.

 

Коментари

Бонго Бонго ( преди 3 месеца )
Има полза. Има блокове живущи в близост. Браво
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Чичо Яни ( преди 3 месеца )
То щото липсват хипермаркети, та направете още 1. Колко му е. Скоро само хипермаркети и кооперации ще останат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
SovaMinerva ( преди 3 месеца )
Хайде стига с тези вериги, къде е комисията за защита на конкуренцията? Има свръх концентрация на пазарен дял! Новата автогара е смешна... това е поредната приватизационна далавера от прехода. Нека държавата да си я откупи обратно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
Новини Варна