IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:15 | 25 януари 2024
Обновен: 03:33 | 26 април 2024

Община Варна иска от държавата 3 имота, сред тях не е този на Генералното консулство на Русия

Съветниците гласуваха отмяна на продажбата на недвижим имот във варненския  район „Младост“

По материала работи: Слав Велев
Община Варна иска от държавата 3 имота, сред тях не е този на Генералното консулство на Русия

Снимка: Общински съвет - Варна

Общинският съвет даде съгласието си Община Варна да поиска да придобие безвъзмездно от държавата три имота за реализиране на проекти с обществена значимост. Решенията бяха взети след широка дискусия на днешното заседание на местния парламент.

В района на Техникумите има държавен имот с площ около 7 дка, който е много подходящ за изграждането на нова сграда на ОУ „Иван Вазов“. Със строителството й ще решен дългогодишен проблем със сградния фонд на училището.

Приблизително същия по площ имот – 7100 кв. м., иска да придобие общината в карето между улиците “Парижка комуна”, “Никола Даскалов”, “Никола Кънев” и “Д-р Пюскюлиев”.  Теренът е много атрактивен, намира се в централната част на града и първоначалната идея беше там да бъде изграден паркинг. В рамките на заседанието бе изтъкнато, че освен  недостиг на паркоместа, в този район на Варна има също сериозен дефицит на места за децата в детските ясли и градини. Затова след дискусия беше решено да се разшири обхватът на искането към държавата и в документа бъде записано: „за обособяване на обществен паркинг, детски градини, ясли и учебни заведения по целесъобразност“.

Третият имот, който Община Варна ще поиска със съгласието на съветниците, се намира в Приморския парк, в местността Горчивата чешма. Площта му е 10,5 дка и в него има незавършен строеж на спортен комплекс. Предназначението на имота ще е за обществени, образователни и спортни дейности.

В дневния ред фигурираше и предложение за придобиване в собственост на недвижим имот от близо 47 дка в местността Салтанат, под Пикадили парк. Общината иска да го придобие, за да го обособи като парк. В рамките на заседанието стана ясно, че има идея през имота да бъде изградена пътна връзка, която да свързва Крайбрежната алея и бул. „Левски“. Ако недвижимият имот бъде поискан от държавата с предназначение за „парк“, има огромен риск тази идея да не се реализира заради законови изисквания. По тази причина съветниците гласуваха за отлагане на точката за следващата сесия, за да може кметската администрация да прецизира искането.

В проекта за дневен ред беше включено също предложение за придобиване в собственост и на имота, в който доскоро се помещаваше Генералното консулство на Русия във Варна. Точката отпадна от дневния ред още в самото начало на заседанието, тъй като не е разгледана преди това от комисията по собственост и стопанство.

Съветниците гласуваха отмяна на решение за провеждане на публично оповестен конкурс за продажбата на недвижим имот във варненския  район „Младост“. Решението, взето през август миналата година от предходния местен парламент, предвиждаше продажбата на общински терен с площ 8917 кв. м с включен процент обезщетение от РЗП в полза на Община Варна. Идеята беше в бъдещата сграда да бъде настанена администрацията на район „Младост“.

Коментари

Новини Варна