IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
12:00 | 3 февруари 2024
Обновен: 07:48 | 28 май 2024

Искат да строят детска градина или социален център на мястото на бивше поделение във Варна

Засилва се присъствието на общинска полиция в района, за да гарантира безопасността на гражданите

По материала работи: Слав Велев
Искат да строят детска градина или социален център на мястото на бивше поделение във Варна

Петко Бойновски, директор на Дирекция “Общинска собственост“/Снимка: Община Варна

С новото ръководство на Община Варна ще бъдат разгледани различни варианти, с оглед предписанията на държавата да изградим обекти с висока обществена значимост и прилежащата им социална инфраструктура на мястото на бившето военно поделение в града, находящо се на бул. „Трети март“, съобщи в интервю за БНТ Петко Бойновски, директор на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ в общината. Ще се стремим и ще търсим реализация на проекти, обхващащи територията на целия имот, каза Бойновски и подчерта, че това, което се обсъжда, е изграждането на детски градини или центрове за настаняване на социално слаби граждани – идеи, свързани с изричните законови изисквания на държавата за стопанисване на обекта. 

Бившето военно поделение представлява, малко над 54 декара територия с 10 прилежащи сгради, които са преминали в собственост на Община Варна с решение на държавата в лицето на Областна управа в края на месец ноември 2016 година, като дотогава са стопанисвани и управлявани от Министерството на отбраната. Четири от сградите са обследвани през 2021 година, когато конструктивно към онзи момент не са се налагали действия по отношение на събарянето им. Идеята на тогавашното ръководство на общината е била да се изгради Център за временно настаняване на граждани, пострадали от бедствия, но впоследствие тази инициатива е отхвърлена. 

Ще засилим присъствието на Общинската полиция в района и съвместно с отдел „Действия за защита на населението“ в общината ще се погрижим да обезопасим територията с ограждения, с цел ограничаване достъпа до опасните сгради и превенция на гражданите, посочи още Петко Бойновски, като поясни, че всяка сграда ще бъде обозначена и обезопасена поотделно. До момента  Община Варна не е имала сключен действащ договор за жива охрана, поради което обследването и надзорът са поверени на Общинска полиция, добави той.  

Многократно са предприемани действия от страна на Община Варна за опазване, охрана и обезопасяване на сградите и територията на бившето военно поделение на бул. „Трети март“, но за съжаление има непрекъснати набези и влизания на външни лица, разказа директорът на Дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности“. 

Той посочи, че въпреки усилията на общината, частите на отделните постройки системно са разрушавани от вандали, а всички метални конструкции, в това число металните врати и оградата са разграбени. Правен е опит дори да бъдат откраднати кабели от прилежащия към имота трафопост, поясни Петко Бойновски.

Коментари

Новини Варна