IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:20 | 10 февруари 2024
Обновен: 04:34 | 3 май 2024

Работилница за мартеници отваря във варненски музей

Тя ще се проведе на 24 февруари в Учебен музей – Варна

По материала работи: Слав Велев
Работилница за мартеници отваря във варненски музей

Учебен музей – Варна/Снимка: РИМ/АРХИВ

Музейна работилничка „Баба Марта“ отваря в РИМ-Варна. Настъпването на пролетта се свързва с един от най-почитаните и любим на всички празник  „Баба Марта“. На 1 март по традиция, българите подаряват на роднини и приятели мартеници, като се поздравяват с „Честита Баба Марта“ и си пожелават да са „бели и червени като мартениците“.

Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Тя се изработва от усукан памучен или вълнен конец, а основните цветове са бяло и червено. Понякога на двата края на пресукания конец се закрепят фигурките на мъж и жена, известни като Пижо и Пенда.

На 24 февруари (събота), Учебен музей – Варна организира работилничка за изработване на традиционни мартенички и прекрасни картички, за да сме готови за Баба Марта. Ще се запознаем и с традицията и символиката на този уникален български празник. А всяко дете ще може да покаже своите умения и сръчност в изработване на традиционният червено-бял символ.
    
От РИМ очакват всички желаещи в събота (24 февруари) от 10.00 ч., в залата на Учебния музей - адрес: Археологически музей-Варна, бул. Мария Луиза 41

Предварително записване на телефон - 052 681060

Продължителност на занятието – 90 минути

Коментари

Новини Варна