IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
12:45 | 15 февруари 2024
Обновен: 00:58 | 29 април 2024

Отворени срещи, посветени на комикс културата, се провеждат във Варна

Входът за участие е свободен

По материала работи: Слав Велев
Отворени срещи, посветени на комикс културата, се провеждат във Варна

Галерия „Тереза Зиковска“

Отворени срещи, посветени на комикс културата, се провеждат във Варна. Те ще бъдат веднъж или два пъти месечно и се организират в галерия „Тереза Зиковска“ от професионалния обучител в жанра Елена Владова. Входът за участие е свободен.

Идеята ми е тези срещи да бъдат посветени на някакво събитие, автор, произведение или герой, които са важни за развитието на комикс културата, каза за БТА инициаторката и допълни, че е проучила различни годишнини, които могат да бъдат във фокуса на разговорите.

Първата се състоя в края на месец януари и бе посветена на художника Джак Кърби във връзка с 30-годишнината от смъртта му, припомни Владова. Той е създател на Капитан Америка и много други супергерои, сред които Хълк, Тор, Железния човек, Фантастичната четворка.

Следващата отворена среща за комиксите е планирана за 16 февруари и е посветена на Осаму Тезука, който е значимо име от света на мангата. Той е роден през 1928-а, а на 9 февруари се навършиха 35 години от смъртта му, каза Владова и припомни, че авторът е считан за основоположник на съвременната манга и е наричан „японския Уолт Дисни“. Тезука е създател на поредици, превърнали се в класика, като „Astro Boy“, „Kimba the White Lion“, „Dororo“, „Black Jack“.

През следващите месеци предстоят и други събития, които ще бъдат тема на отворените срещи, сред които е и 65-годишнината от появата на Астерикс и Обеликс, съобщи още организаторката.  

Коментари

Новини Варна