IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
13:00 | 18 февруари 2024
Обновен: 16:10 | 30 април 2024

Варненци се поклониха пред паметта на Навални

Властите в Русия продължават да арестуват хора, отдали почит на опозиционния лидер

По материала работи: Слав Велев
Варненци се поклониха пред паметта на Навални

Снимка: Валентина Добринчева / БТА

Над сто души се събраха на входа на Морската градина във Варна да почетат паметта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Пред импровизиран кът с негови снимки, мнозина поднесоха цветя и запалиха свещи, след което коленичиха и запазиха минута мълчание. 

Сред посланията, отправени от присъстващите, изписани на плакати, бяха думите „Героите не умират“, „Той не се предаваше и ние няма да се предадем“, „Алексей Навални загина за вашата и нашата свобода“. Той беше безстрашен борец за правда. Беше надежда за всички нас, много го обичахме и вярвахме, че ще оцелее и един ден ще бъде свободен, посочиха някои от дошлите на бдението, предаде БТА

Организатор на демонстрацията е сдружение „За свободна Русия“. От тяхно име Татяна Кристи заяви, че Навални е бил надеждата не само на руснаците, а и на демократичния свят, че един ден Русия ще престане да бъде фашистка диктатура. Три години измъчваха душата и тялото му. Успяха да прекършат само тялото, но душата е по-важна, защото тя ще живее вечно, каза тя и допълни, че във Варна са се събрали българи, руснаци, украинци и други граждани, които милеят за свободата и искат един ден Русия да се превърне в свободна държава. 

Повече от 340 души са били арестувани, докато са отдавали почит на Алексей Навални в Русия. Тези данни обяви групата за граждански права „ОДВ-Инфо“. Това е най-мащабната вълна арести от задържането на хиляда протестиращи срещу мобилизацията през 2022 г.

Поне в 13 града бяха организирани импровизирани мемориали с много цветя, свещи и послания към 47-годишния опозиционер. Най-много арести е имало в Санкт Петербург - повече от 70.

На места полицията излизаше с абсурдни обяснения защо пътя към мемориалите е отрязан. В Екатеринбург някои от хората, които бяха спрени, дори не носеха цветя за Навални, а почитаха паметта на свои роднини. Хората споделят, че властите не пускат с обяснението, че има разположени мини. Те разказват, че са били дърпани и заплашвани, че ще бъдат отведени в полицията.

Паметниците в Москва в памет на жертвите на репресиите на Сталин станаха популярно място за всички, които искат да почетат паметта на Навални. На места хората бяха оставени да поднесат цветя. Но малко по-късно отново започнаха арести на произволен принцип.

Коментари

Новини Варна