IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:45 | 19 февруари 2024
Обновен: 01:14 | 26 април 2024

Варна е градът с най-голям брой социални предприятия в България

Създават Съвет по въпросите на социалните услуги

По материала работи: Слав Велев
Варна е градът с най-голям брой социални предприятия в България

Заседание на ПК "Социални дейности и жилищна политика" към Общински съвет - Варна/Снимка: ОбС-Варна

Да бъде създаден общински фонд в помощ на регистрираните социални предприятия. Това предложение на заместник-председателя на Общинския съвет Ивайло Костадинов получи подкрепата на членовете на комисията по социални дейности и жилищна политика. За да стане факт, е необходимо решение на местния парламент.

Предложението е бюджетът на фонда за 2024 г. да бъде 150 хил. лева. За тях социалните предприятия ще кандидатстват на проектен принцип по гласуван от Общинския съвет правилник.

Варна е градът с най-голям брой социални предприятия, регистрирани в България. Само за последните 7 месеца има 12 нови предприятия. В 10 от тях са наети 57 лица от уязвимите групи –  бежанци, бивши наркозависими, млади хора със специални образователни потребности, хора с множество тежки увреждания.

На днешното заседание на комисията стана ясно също, че Община Варна възнамерява да участва като партньор в проект за усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа с фокус върху развитието на специализирана грижа за деца с увреждания, деца - жертви на насилие или трафик и деца - непридружени бежанци. Проектът „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила“ се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. С него ще се гарантира интересът на настанените при приемни родители деца, без да се допусне възможност за прекратяване на настаняването. Към момента има утвърдени 37 приемни семейства, като в 26 от тях има настанени 26 деца.

Членовете на комисията гласуваха също да се създаде Съвет по въпросите на социалните услуги, който ще извършва анализи на потребностите от социални услуги в общината и на ефективността на тези, които вече се предоставят. Съветът ще се състои от 23 души – представители на държавни и общински институции, свързани със социалната сфера. Председател ще бъде кметът Благомир Коцев, а негови заместници ще са заместник-кметът Снежана Апостолова и директорът на Дирекция “Социални дейности“ в Община Варна.

На днешното заседание беше дадена и зелена светлина за увеличаване на длъжностното щатно разписание на Комплекса за социални услуги за деца и младежи. За достигане на изискуемия минимум във връзка с Наредбата за качеството на социалните услуги са необходими допълнителни 10,5 щатни бройки.

Съветниците дадоха също съгласието си да се осигури общинско жилище на Сдружение „Развитие и интеграция“, което ръководи комплекс за социални услуги за младежи, лишени от родителски грижи. Въпросът беше препратен на ПК „Собственост и стопанство“ за вземане на решение за конкретния имот, който евентуално може да се  предостави на неправителствената организация.

Коментари

Новини Варна