IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
16:32 | 22 февруари 2024
Обновен: 02:49 | 24 април 2024

Районен съд – Варна отчете дейността си за 2023 г. 

В Гражданското отделение новопостъпилите дела са близо 17 000, а в Наказателното над 5 500

По материала работи: Слав Велев
Районен съд – Варна отчете дейността си за 2023 г. 

Снимка: Районен съд – Варна

Годишният отчетен доклад за дейността на Районен съд - Варна през 2023 г.  бе обсъден и приет от Общото събрание на съдиите.  Председателят на съда  Магдалена Давидова – Янева анализира правораздавателната дейност през годината, кадровата и информационна обезпеченост, характерните особености и новите тенденции в работата на магистрати и съдебни служители.  В присъствието на административни ръководители и гости от другите съдилища във Варна, от прокуратурата и от Варненската адвокатска колегия, бяха представени обобщени резултати за цялостната дейност на третия по големина първоинстанционен съд в страната.

Данните сочат, че през 2023 г. в Районен съд - Варна новообразуваните дела са почти 22 400. Съдът остава сред натоварените първоинстанционни съдилища, като разгледаните дела през отчетния период са близо 26 600. Стабилни са показателите за качество на  постановените съдебни актове и за решаване на делата в кратки срокове, като 83% от всички свършени дела са приключени в 3-месечен срок. 

Районен съд – Варна за поредна година бе активно ангажиран с образователно-информационни програми и практики за взаимодействие с училища и университети за повишаване на правната култура и познания за съдебната власт, като над 500 млади хора са обхванати в образователните инициативи на съда.     

Параметри на работата в двете отделения на Районен съд – Варна:

В Гражданско отделение през 2023 г. новопостъпилите дела са  близо 17 000. Повече от половината от всички граждански дела са образувани по заявления за издаване на заповеди за изпълнение - 9158 бр.      

Характерно за отчетния период е наблюдаваното  значително увеличение при делата за защита от домашно насилие. Новопостъпилите дела през 2023 г. са 344 бр., като 147 от тях са разгледани от специализираните състави и касаят случаи на домашно насилие над деца. За сравнение - през 2022г. производствата по ЗЗДН са били общо 303 /116 от тях с деца/, а през 2021г. са 238 /86 от тях с деца/ 

Продължава отчетливата тенденция за намаление при бракоразводните дела. Ако преди повече от 10 години в съда средно са постъпвали по около 1000 бракоразводни дела, в последния 3-годишен период бракоразводните процеси вече са под 800 годишно, като конкретно за 2023 г. разводите по взаимно съгласие са 446, а делата за развод и недействителност на брака са 273. За сметка на това, паралелно се забелязва плавно годишно увеличение при делата, образувани по спор за родителски права при липса на сключен граждански брак между родителите, или за изменение на мерките относно родителските права, както и за режим на лични отношения на баба и дядо с дете. Тези дела за 2023 г. в съда са 279 броя. 

Вече няколко поредни години се откроява увеличение на постъпленията в други категории дела, разглеждането на които изисква по-продължителен срок и обикновено включва повече на брой участници в съдебните производства - това са делата за делба и вещните искове – през 2023 г. те са съответно 173  и 339 бр.

В Наказателно отделение през 2023 г. новообразуваните дела са над 5500. Отчетливо се забелязва тенденция за ръст на наказателните дела от общ характер – те са 1322 и техният брой е най-висок за последните пет години. Сред постъпленията от този вид с най-голям дял  - около 700 бр., са делата за общоопасни престъпления, които включват държането на наркотични вещества, шофирането след употреба на алкохол или наркотици, противозаконното отнемане на автомобили, причиняването на телесни повреди и щети в транспорта. Следват постъпленията по дела за посегателства срещу собствеността – кражби, грабежи, измами, обсебвания и длъжностни присвоявания, които общо са над 400.

През последната година дял от около 1/3 от всички постъпления в наказателно отделение имат административно-наказателните дела – те са 1827 бр. за 2023 г. Осезаемият ръст при новопостъпилите административно-наказателните дела до голяма степен е показател за активност от страна на  граждани и юридически лица при обжалването пред съда на наложени глоби и санкции от различни административнонаказващи органи като МВР, КАТ, НАП, Комисия за защита на потребителите, Агенция “Митници“, Агенция „Държавна финансова инспекция“, Здравна инспекция и др.

В рамките на календарната година при дежурства са разгледани общо 89 дела по искания за вземане на мярка за процесуална принуда "Задържане под стража" или „Домашен арест". 142 дела са приключени по реда на съкратеното съдебно следствие, което се равнява на 46% от решените с присъда. Със споразумение са приключили 938 дела, което е с около 6% повече спрямо  2021 г. 
       
Повече спрямо предходни години са образуваните нови изпълнителни дела при държавните съдебни изпълнители на Районен съд – Варна Преобладаващата част от постъпилите общо над 2000 бр. дела са за събиране на вземания в полза на бюджета на съдебната власт. Събраните суми от длъжници по изпълнителни дела са в размер над 1 700 000 лева. 

При съдиите по вписванията към Районен съд – Варна се регистрира намаление по отношение на постановените вписвания, отбелязвания и заличавания, които през изминалата година са 40 817 бр. Намалението е видно включително относно вписаните в имотния регистър продажби – за 2023 г. те са 14 122 бр., при 16 140 бр. за 2022 г. и 15 600 бр. за 2021 г., което е и пряко отражение на пазара на недвижими имоти през отчетния период. 

Коментари

Новини Варна