IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
09:15 | 27 февруари 2024
Обновен: 01:02 | 28 април 2024

Съдът потвърди отстраняването на кмета на варненския район „Одесос“

Пълномощията на Цветнен Цветков бяха прекратени предсрочно заради участието му във фирма

По материала работи: Слав Велев
Съдът потвърди отстраняването на кмета на варненския район „Одесос“

Цветнен Цветков/Снимка: ПП-ДБ

Административен съд – Варна отхвърли жалбата от Цветнен Цветков против Решение № 294/02.02.2024 г. на Общинската избирателна комисия - гр. Варна, с което са прекратени предсрочно пълномощията му като районен кмет на район „Одесос“, Община Варна и е анулирано издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район „Одесос“, община Варна в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29.10.2023 г. в община Варна.

В мотивите си съдът посочва, че до 13 декември 2023 г., както и до настоящия момент, Цветнен Цветков извършва търговска дейност като ЕТ „ТУКИ-Ц.-Ц. Ц.“, защото не е извършено заличаване на едноличния търговец от търговския регистър, с акт по реда на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Съдът е установил, че жалбоподателят не е предприел действия в срок до 13 декември 2023 г. да прекрати търговската си дейност, не е уведомил Общински съвет – Варна и ОИК – Варна за предприети такива действия. Съдът приема, че неизпълнението само на едно от изискванията на чл.41, ал.3 от ЗМСМА, (където се казва: „в едномесечен срок от полагането на клетвата, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия“),  е предпоставка за предсрочно прекратяване пълномощията на жалбоподателя. В този смисъл законосъобразно са прекратени пълномощията и е анулирано издаденото му удостоверение за избран за районен кмет на район „Одесос“, община Варна в изборите за общински съветници и кметове, проведени на 29.10.2023 г. в община Варна. 

Решението може да бъде оспорено пред Върховния административен съд в 7 – дневен срок.

С пълния текст на решението на съда можете да се запознаете тук

Коментари

Новини Варна