IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
08:45 | 1 март 2024
Обновен: 05:20 | 27 април 2024

Община Варна придоби терена на "Дупката"

Общинските съветници искат от държавата имота на бившото руско консулство и апетитния военен имот от 47 дка. в Морската градина

По материала работи: Слав Велев
Община Варна придоби терена на "Дупката"

Община Варна придоби терена на т. нар. "Дупка" в центъра на града. Това стана възможно с приключване на процедурата по ликвидация на дружеството "Централен универсален магазин - Варна", което беше собственик на имота. 43-ма общински съветници гласуваха "за" предложението". 

На вчерашното си заседание Общинският съвет прие крайния ликвидационен баланс на „ЦУМ – Варна“, както и доклада на ликвидатора. Гласувано бе имотът с площ от 2 915 кв. м да бъде предаден за управление на Община Варна. Това е по-големият дял от собствеността на терена, около 900 кв. са частна собственост.

Припомняме, че докладната записка за ликвидацията на ЦУМ беше внесена от общинската администрация, като заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов подчерта, че ако днес няма гласуване по тази точка, общината може да изгуби собствеността върху така наречената Дупка в центъра на Варна. Общинските съветници решиха казуса да влезе като последна – 15 точка, в дневния ред.

Общинските съветници решиха също администрацията да поиска от държавата два имота. Единият е на ул. „Македония“ №53, в който доскоро се помещаваше Генералното консулство на Русия във Варна. След дискусия в зала „Пленарна“ беше гласувано предназначението на обекта да бъде „за детско заведение“ или „за нуждите на общинската администрация“.

Другият недвижим имот, собственост на Министерството на отбраната и с площ от близо 47 дка, се намира под "Пикадили парк" в местността Салтанат. Желанието на Община Варна е територията да бъде обособена като парк.

На днешното заседание бе взето решение за създаване на работна група с цел изработване на проект на задание за пълно или частично изпълнение на Общия устройствен план на Варна. Тя ще се състои от 21 членове, 1/3 от които ще са общински съветници. Съветниците решиха в състава ѝ да влязат техните колеги арх. Стоян Петков, Павел Раличков, Мартин Димитров, Иво Балчев, Николай Костадинов, Мартин Златев и Христо Атанасов. Отхвърлено бе искането за създаване на временна комисия за наблюдение работата на ЕСУТ при Община Варна.

Съветниците определиха и представители на местния парламент в Областния съвет за развитие на област Варна. Това са Биляна Раева, Ивайло Костадинов, София Колева, Николай Костадинов и Димитър Чутурков.

Коментари

Новини Варна