IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:20 | 2 март 2024
Обновен: 02:48 | 27 април 2024

Регистрираха случаи на салмонела и вирусен хепатит във Варна

12 заболели с чревни инфекции са отчетени в периода 23-29 февруари

По материала работи: Слав Велев
Регистрираха случаи на салмонела и вирусен хепатит във Варна

Регистрираха случай на салмонела и вирусен хепатит във Варна. Това става ясно от седмичната справка на РЗИ за изминалата седмица.

През периода 23-29 февруари броят на регистрираните чревни инфекции е 12 случаи срещу 16 от предходната седмица.

За тази седмица са регистрирани 10 лица с ентероколити (заболяемост 2,32 ‰), 1 лице със салмонелоза (заболяемост 0,23 ‰), 1 лице с вирусен хепатит (заболяемост 0,23 ‰).

Бактерията салмонела може да бъде открита почти навсякъде - върху сурово месо, в прясна салата, в млякото, в сладолед, в сосове и майонези със сурови яйца. Салмонела може да се хване и от рохко сварени яйца – с други думи от животински продукти, които не са достатъчно силно термично обработени. Бактерията е в състояние да предизвика салмонелоза - хранително отравяне, което е много опасно за човека.

Загуба на течности и електролити

Онези, които са го преживели, обикновено разказват за болки в стомаха, които понякога обхващат цялото тяло, силно разстройство, повръщане, крайна отпадналост и пълно изтощение, а симптомите преминават понякога чак след три-четири седмици. Нерядко се налага и престой в болница.

Най-проблемният ефект при салмонелозата е загубата на течности и електролити. Особено хората в по-напреднала възраст, които са с отслабени защитни функции, както и тежко болните, се намират в силно рискова ситуация. В най-лошия случай може да се стигне и до смърт.

Какво помага

Лекарите препоръчват на болните да пият зеленчуков бульон, защото той е лесен за приемане и от хора, които нямат апетит, а същевременно съдържа важни минерали. Добре е също да се пие чай в комбинация със сухари и да се приемат препарати, съдържащи електролити.

Антибиотици се предписват само при много тежки случаи. Те могат да се окажат контрапродуктивни и дори да удължат заболяването, защото увреждат нормалната чревна флора и нанасят странични вреди. Това се дължи на факта, че ако типичната салмонелоза се лекува с антибиотици, патогените се отделят от организма за много по-дълъг период от време.

Добрата хигиена е незаменима

Бактериите на салмонелата могат да предизвикат опасно хранително отравянеСнимка: picture-alliance/dpa

Салмонелите попадат в храната при недобра хигиена. Те често се съдържат в суровото свинско, говеждо и пилешко месо, в рибата, млякото, яйцата. Ако един и същи нож се използва за рязане на пилешко месо и след това за зеленчуци, може лесно да се окаже, че цялата салата е заразена със салмонела.

Ако месото не е преминало през топлинна обработка при достатъчно висока температура, някои салмонели могат въпреки това да оцелеят, а попаднали в червата те без проблем се размножават и оцеляват дори след контакт със стомашната киселина.

Какво е добре да (не) правим

Всичко това прави адекватната хигиена изключително важна. Много хора мият пилешкото месо с течаща вода на чешмата. Експертите предупреждават, че това не е добра идея. Причината е, че бактериите на салмонелата се разпространяват в кухнята чрез пръските вода.

По-добре е месото да се избърше с кухненска хартия. След това ръцете трябва щателно да се измият с топла вода и сапун - преди да бъде докосвана друга храна. Миенето на ръцете е задължително и след пипане на сурови яйца и риба.

Салмонелозата е лечима

"По правило салмонелозата е напълно лечима“, посочва Томас Гюнтер - лекар от Любек, Северна Германия. „Има случаи, при които организмът продължава да отделя бактерии на салмонела за сравнително дълъг период от време, но тогава това става в по-ниски концентрации, отколкото по време на острата фаза от заболяването. Трайни увреждания обикновено настъпват рядко", казва той.

Заразата с бактерия на салмонела може да бъде избегната единствено чрез добра хигиена в кухнята. Затова е необходимо салатите да се приготвят винаги отделно от месото, а самото месо да се затопля и готви по правилния начин.

Коментари

Новини Варна