IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:45 | 2 март 2024
Обновен: 08:59 | 27 април 2024

Инж. Стоянов: Озеленяването на Варна е крайно занемарено вече повече от 10 г.

Съюзът на ландшафтните архитекти скочи срещу предложените от ГЕРБ промени в ЗУТ

По материала работи: Слав Велев
Инж. Стоянов: Озеленяването на Варна е крайно занемарено вече повече от 10 г.

Снимка: "Възраждане“

Повече от 10 г. озеленяването на Варна е крайно занемарено. Това заяви народният представител от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов, който днес проведе изключително ползотворна среща с представителите на районната колегия на ландшафтните архитекти във Варна. На срещата присъстваха и общинските съветници от „Възраждане“ Дилян Григоров, Светослав Йорданов и Диян Атанасов.

В рамките на срещата бяха обсъдени притесненията на ландшафните специалисти, които са свързани преди всичко с предложените промени в Закона за устройство на територията. Коста Стоянов подчерта, че чрез тези промени, на практика ще ограничат законово прилагането и правата на професията „ландшафтен архитект“.

За тези промени Съюзът на ландшафтните архитекти е изпратил писмо до всички народни представители със становище против приемането на проектозакона, предложен от ГЕРБ в тази част.

Акцент в срещата между ландшафните архитекти и народният представител от „Възраждане“ е бил и проблемът с озеленяването във Варна:

„Много дълго коментирахме проблемите с озеленяването, изграждането и поддръжката на зелените площи и пространства в нашата морска столица. Този сектор е занемарен през последните повече от 10 години.

Последното картотекиране на тревните площи е правено през 1965 година, т.е. преди близо 60 години, което е недопустимо като се вземе под внимание факта, колко много се е променила Варна за този период!

Обърнато бе внимание и на това, че последният регистър на зелените площи (зелената растителност) е правен през 2011 година, а е приет през 2014 година.

От тогава няма актуализация.

В общинска администрация във Варна няма обособено звено за поддържане на зелените площи. По районните кметства няма нито един ландшафтен архитект. В ЕСУТ участва само един ландшафтен архитект, който е представител на общинска администрация“, разясни инж. Коста Стоянов.

Поради тази причина ландшафтните архитекти са изложили и предложения за начина на работа в общинската администрация, свързан с опазването и правилното управление на зелените площи.

„Като начало трябва да се спре с безразборната резитба на дървета, тъй като тя не се прави както трябва. Градът е пълен с дънери, които трябва да се премахнат“, категоричен бе народният представител от „Възраждане“.

Общинските съветници на „Възраждане“ в местния парламент също поеха ангажимент за бъдеща комуникация и съвместни действия с представителите на ландшафтните архитекти, с цел подобряване на зелената среда във Варна.

Коментари

опетков ( преди 1 месец )
Ланшафтните архитекти искат и за себе си парче от баницата. Как тъй няма да има поне 10 такива архитекти наредени на общинската трапеза. По принцип подкрепям тезата, че озеленяването е занемарено, но не от 10, а поне от 34 години. Освен в Морската градина и тук там по главните улици никъде другаде не се виждат цветя или поне някакво озеленяване. Ремонтираха се булеварди и улици и се направиха уж лехи за цветя но бяха стъпкани и унищожени. Срам за т.н. курортен град и "Морска столица".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна