IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:40 | 10 март 2024
Обновен: 08:59 | 27 април 2024

Житница и Черноок избират кмет

Частични местни избори се провеждат на няколко места в страната

По материала работи: Слав Велев
Житница и Черноок избират кмет

Изборният ден в провадийските села Житница и Черноок започна нормално, каза за БТА председателят на Общинската избирателна комисия в Провадия Александра Аврамова. И за двете села кандидатите за кметския пост са по двама. В двете населени места се гласува в по една секция.

Кандидатите за поста в Житница са Тодор Тодоров от ГЕРБ и независимият Станислав Ненчев, издигнат от Инициативен комитет. В село Черноок кандидатите са Мустафа Ибрямов от коалиция „БСП за България“ и Анифе Ахмед от ДПС. До новия вот в двете села се стигна, след като на втория тур на местните избори миналата година, в двете села двамата кандидати, достигнали до балотажа, получиха равен брой гласове.По предварителния списък избирателите в Житница са 646, а в Черноок – 147.

Освен във Варненско частични местни избори се провеждат днес във Врачанско, Русенско, Петричко.

Във врачанското село Паволче се стигна до повторен избор на кмет, след като избраният през октомври Георги Василев се оттегли от поста по свое желание. В мотивите си той посочва здравословни причини. В неделния вот един срещу друг излизат трима претенденти - Петрана Ангелкова от ГЕРБ, Калина Петрова от „Възраждане", и Емил Василев от БСП. В селото право на глас имат 540 души. Гласуването ще се извършва в една секция, разкрита в салона на читалището.

В село Лютиброд, община Мездра, избраният на изборите през октомври кмет на селото Илия Иванов почина в навечерието на Рождество. Кандидати за кметското място са Елена Коцева от ГЕРБ, и Цветан Стойчев от „Български възход". В селото са регистрирани 234 гласоподаватели, а единствената секция за гласуване ще бъде в кметството в Лютиброд. Останалите две партии, регистрирани за участие в изборите от Общинска избирателна комисия (ОИК) – Мездра – ПП „ДПС“ и ПП „Възраждане“, не регистрираха свои кандидати.

Трима кандидати се борят на новите избори за кмет и в русенското село Могилино. Кандидатите са Камен Илиев Раев от партия ГЕРБ, Юсеин Мюймюнов Хасанов от ДПС и Анелия Радкова Александрова от "Възраждане". 139 са избирателите с право на глас. В селото е разкрита една секция. Гласуването се осъществява само с хартиени бюлетини.

Жителите на петричкото село Струмешница днес избират кмет на кметство. На местните избори през есента, двамата кандидати, които стигнаха до балотаж събраха по общ брой гласове – 110. Така селото остана без избран кмет, а новите избори бяха насрочени за 10 март.

Секцията, в която ще гласуват днес жителите на Струмешница е една – 73-та секция, а кандидатите са двама - Никола Дзаков от коалиция "БСП за България" и Николай Манолчев от партията ГЕРБ.

Коментари

Новини Варна