IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
09:45 | 13 март 2024
Обновен: 20:07 | 27 април 2024

Коцев: Варна има бюджет и той е на всички граждани

Неподкрепилите финансовата рамка: Варненци се сдобиха с нова политическа коалиция

По материала работи: Слав Велев
Коцев: Варна има бюджет и той е на всички граждани

Снимка: Община Варна

Бюджетът не е наш, нито на съветниците, нито на администрацията. Бюджетът е на варненци. Това заяви след гласуването на финансовата рамка на града кметът Благомир Коцев. Общинският съвет на Варна прие Бюджет 2024 с 30 гласа „за“, 16 „въздържал се“ и един „против“ след близо 15-часови дебати в продължение на два дни. Кметът приветства приемането на бюджета, но в същото време изрази съжаление, че общинските съветници не са били единодушни по отношение на най-важния документ за града.

В заключителното си изявление Благомир Коцев сравни поведението на част от общинските съветници, които гласуваха „въздържал се“ и „против“, с това на едногодишния си син. Той иска една играчка, а когато му я дадеш, вече иска друга. Когато получи и нея, той я изхвърля. Надявам се това поведение да не бъде присъщо за този Общински съвет в бъдеще, а той да бъде разумен и да се държи зряло, заяви още кметът на Варна. 

Той напомни, че преди да бъде подкрепен от съветниците, бюджетът  е преминал обсъждане през всички възможни комисии в Общинския съвет. По този начин са били удовлетворени желанията на всяка фракция, излъчена от варненци за техен представител в местния парламент. Вие сте избрани от варненци, за да защитавате техните интереси, както и ние като администрация, в мое лице.  Искам да благодаря на всички, които подкрепиха бюджета. Това означава, че когато имаме различия, каквито и да са те, успяваме да ги изгладим. Поздравявам всички варненци за това, че парите им са осигурени. Тази година ще направим всичко, което зависи от нас като администрация, за това Варна да бъде един по-добър град, каза в заключение Благомир Коцев. 

Бюджетът на Община Варна е изготвен на базата на анализ на приходите и разчет на разходите и следва приоритетите на управление на публичните финанси на Община Варна. Осигурени са средства във всички сфери на обществения живот - образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, спорт и други.

Акцентите в него са прозрачност в управлението, стимулиране на бизнеса и привличането на инвеститори, дигитализиране и оптимизиране на услугите, които предоставя Общината, което значително ще облекчи обслужването на хората. Запазва се данъчната тежест за гражданите през 2024 г. Във всички бюджетни сфери е предвиден ръст на заплатите на персонала, както и увеличение на минималната работна заплата от 01.01.2024 г. от 780 лв. на 933 лв.

Три от групите в Общинския съвет излязоха с декларации след днешното гласуване на бюджета на Варна. Той бе подкрепен от 30 общински съветници, един съветник гласува „против“, а 16 – с „въздържал се“.  „Алтернативата“, „Възраждане“ и БСП обясниха с декларации защо не подкрепиха предложената финансова рамка.

От "Алтернативата" заявиха, че са се въздържали от одобрение на бюджета  с граждански, а не с политически мотиви. „Ние сме избрани от гражданите на Варна за техни представители, които да защитават обществените интереси. Ние не сме против приемането на бюджета. Гласуването с „Въздържал се“ е своеобразен сигнал към новосформираната власт, към администрацията, към кмета, че подхождат непрофесионално в редица направления, като например:

1. В предложения бюджет не се предвижда структурна реформа в администрацията на общината. Няма заложена оптимизация на разходите.

2. Кметът не разреши исканата от председателя на ОбС - Варна реорганизация на канцеларията на Общинския съвет.

3. До момента няма изяснена работеща структура в управлението на инвестиционната дейност. През тази година има предвидени инвестиции за над 350 млн. лева, които трябва да се реализират след конкурси, договаряне и изпълнение, при уточнени изисквания. Ако продължим работата, както досега, ще получим от същото - ниско качество и прах в очите на хората.

За пореден път призоваваме за диалогичност. Разполагаме с професионална експертиза. Готови сме и сме длъжни на нашите избиратели да носим споделена отговорност за управленските решения, от които зависи бъдещето на града. Ако сега бяхме подкрепили бюджета, това би означавало, че сме съгласни с налагащия се модел „опияняване с власт“, с който ние, а вярваме, че и други наши колеги, не сме съгласни. Призивът ни е за изтрезняване!“, се посочва в официалната позиция на "Алтернативата", която има 9 севетници в местния парламент.

 “Сесията беше поредното пилеене на време, в което бяхме принудени неколкократно да каним кмета и администрацията да дойдат на работа. Коцев дойде, но за малко. Не присъства дори на точката за въпроси и отговори към кмета.  Задкулисните договорки продължиха до логичния край - ППДБ и ГЕРБ, ДПС се сглобиха и пренесоха националната “Сглобка” на местно ниво. Като резултат, Бюджет Сглобка 2024 категорично повтаря бюджетите на ГЕРБ от последните години и логично носи още безвремие в развитието на града“, заявиха от „Възраждане“.

„Макрорамката на Бюджет 2024 беше тоталитарно спусната в цялост, без предварително обсъждане и съветниците бяха изправени пред свършен факт.Бюджетът на Варна носи още асфалт и още бетон. Нищо ново, уви! Публичните средства на Варна за поредна година се разпределят без дългосрочни цели и идеи за развитие. Бюджетът следва да бъде мотор за икономиката и обществото, но за пореден път ще бъде котва“, смятат от „Възраждане“.

“След четири месеца тупане на топката, най-накрая ОбС прие бюджета на град Варна. Но от днес, освен нов бюджет, варненци се сдобиха и с нова политическа коалиция в Общинския съвет - ПП-ДБ + ГЕРБ”, заявиха от БСП, които също се въздържаха при гласуването на бюджета.

„През последните четири месеца многократно подадохме ръка на кмета Благомир Коцев, като по този начин показахме желанието си да споделим отговорността за управлението на града, за да можем да променим модела заедно. Припомняме, че ние бяхме и единствената партия, която го подкрепи между двата тура на изборите през октомври 2023 г. В крайна сметка, по време на предизборната кампания, всички искахме ново управление в града си. Какво се оказа в действителност - варненци избраха Коцев в желанието си да променят града си, но в крайна сметка изглежда ще получат още четири години от същото. Ние от БСП няма да участваме в подобна подмяна на вота на варненци! Оставаме верни на своите избиратели“, се посочва в декларацията на социалистите.

Общият ресурс, който Община Варна може да ползва през 2024 г. чрез различните финансови източници е, както следва: 

I. Бюджет - 707 700 000 лв.

II. Средства от европейски проекти и програми за 2024 г. - 56 500 000 лв. Общият размер на средствата за проекти, финансирани по процедури на НПВУ за периода 2024 г. - 2026 г. възлиза на 125 260 245 лв.

III. Община Варна ще кандидатства за проект „Рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на системата за външно изкуствено осветление в ж.к. ,,Чайка" в размер на 2 000 000 лв.

IV. Програма на Министерството на образованието и науката "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища" за периода 2024 г. - 2026 г., след одобрение, ще започне реализация през настоящата година с финансиране в размер на в размер на 25 194 688 лв.

V. Приоритетни проекти по Инвестиционна програма на Министерството на финансите за общински проекти, гласувани от Народното събрание със Закона за държавния бюджет, са в размер на 100 000 000 лв.

С най-голям относителен дял в общия бюджет на общината за 2024 г. е функция „Образование“ -  37,2%, следвана от функция „Благоустройство и комунално стопанство" - 28,3%, „Икономически дейности и услуги“ - 10,9% и т.н.

Коментари

Новини Варна