IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:40 | 13 март 2024
Обновен: 22:05 | 26 април 2024

Варна се размина с трагедия

Обезвредената мина на "Кабакум" можела да потопи малък кораб

По материала работи: Слав Велев
Варна се размина с трагедия

Снимка: ВМС

Варна се размина с трагедия. Обезвредената мина край варненския плаж „Кабакум“ е можела да потопи малък кораб или катер.  Тя тежи общо 170 кг,   като само мината е 60 кг, а зарядът е 20 кг тротил. Застопорява се с помощта на котва и въже. Активира се чрез натиск или удар по роговете ѝ, които са три, предава бТВ.

Българските военноморски сили са получили сигнал в понеделник от колегите си в Румъния за мина, която плува свободно по крайбрежието. В понеделник е изпратен вертолет от морската авиационна база, за да извърши обследване в района, но не я открива.

„Във вторник сутринта рибар открива обект, който наподобява мина и по подава сигнал на тел. 112. Сигналът е предаден на Военноморските сили и по заповед мина-ловец „Струма“ се отправя към района и извършва разузнаване. Оказва се, че е силно обрасла мина, тип ЯМ“, заяви капитан II ранг Лъчезар Иванов, командир на Трети дивизион противоминни кораби.

Налага се мината да бъде изтеглена навътре в морето, преди да бъде взривена, защото се е намирала само на 200 м от плаж „Кабакум“.

Предполага се, че е стояла две години под вода и е от войната в Украйна. От началото на войната преди 2 години Българските военноморски сили са обезвредили пет мини.

Коментари

Новини Варна