IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:44 | 23 юни 2015
Обновен: 23:18 | 24 март 2024

Питат варненци какъв да е Паметникът на моряка

Трите идейни проекта, одобрени на експертен съвет, ще бъдат изложени пред Радио Варна

По материала работи: Слав Велев
Идейният проект за Паметник на моряка, класиран на първо място от експертния съвет.

Жителите и гостите на Варна ще имат право да изразят мнението си за проектите за Паметник на моряка. Трите варианта, одобрени от експертен съвет, ще бъдат изложени в стъклен куб пред Радио Варна, съобщиха от фондация „Морски съдби“, която е собственик на проектите. От фондацията все още мислят какъв ще е най-удачният начин да отразят общественото мнение, но най-вероятно ще се спрат на стъклена урна, в която гражданите да пускат листчета със своето становище. 


Идеята за Паметник на моряка датира отпреди 10 години. След като от Министерството на културата отказаха монументът да бъде поставен в Морската градина, в близост до Пантеона, за паметника беше одобрено място в началото на вълнолома. В края на миналата седмица експертен съвет разгледа общо 7 идейни проекта, от които одобри 3. Те вече са собственост на фондация „Морски съдби“. Предстои идейните проекти да бъдат дообсъждани и конкретизирани, възможно е в тях да се направят някои промени. „Едва когато има ясна представа за монумента, неговото внушение и детайли, пространственото му оформление ще бъде поръчано на архитект“, поясни Николай Савов, главен експерт „Естетизация на градската среда“ в общинската дирекция „Култура“.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна