IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:30 | 14 март 2024
Обновен: 14:14 | 28 април 2024

Във Варна: Създават консултативен съвет по развитие на градската среда към кмета

Целта е да се върне доверието на гражданите, че общината работи в техен интерес

По материала работи: Слав Велев
Във Варна: Създават консултативен съвет по развитие на градската среда към кмета

Снимка: Община Варна

Генезисът на идеята да създам консултативен съвет към кмета по развитие на градската среда и благоустройството е да консултираме с експерти и да достигаме до компетентни решения по отношение на планирането и изграждането на градската среда, да преценяваме кое би било най-правилното за Варна решение, да разчитаме на експертни насоки и подкрепа за големите теми в устройството на градската среда. 

С тези думи се обърна днес кметът Благомир Коцев към присъстващите на  работна  среща специалисти по устройство на територията и градска среда, която се проведе в Община Варна. По думите на инж. Китипов, заместник-кмет по благоустройството, цел в работата на органа, който предстои да се създаде, е да се достига до добро изпълнение на амбициите и мечтите на варненци за модерен и подреден град в съответствие с най-високите стандарти в екологията, енергийната ефективност и опазването на околната среда.

Съветът към кмета ще търси качествени предложения и дълготрайни и устойчиви решения за развитието на града. За членство ще бъдат поканени инженери, архитекти, специалисти, експерти по съответните направления в развитието на градската среда, представители от академичните среди, неправителствени организации, художници, хора от креативните индустрии с доказан опит и принос към подобряването на градската среда във Варна.  

Присъствието на специалисти извън структурата на администрацията ще помогне за изготвяне на цялостна експертиза, подбор на качествени идеи, създаване на визии и споделяне на добри практики в дейностите, свързани с инфраструктурното развитие и обновяването на града, аргументира се Коцев. Още преди да стана кмет съм се чудил защо газим кал по улиците, защо няма улична регулация на места, защо няма баланс в застрояването и естетика в решенията за градската среда. Сега, от другата страна, виждам, че няма толкова големи различия във визията ни Варна да е модерен и естетичен град, който умее и да пази облика си, а имаме различни методи и ползваме различни начини за стигане до решенията. Трябва да върнем доверието на гражданите, че общината работи в техен интерес и правилата в градското развитие важат за всички, стана ясно още от думите на кмета. Той посочи, че ще разчита на съвета и при изготвянето на цялостни визии и стратегии за градската среда, като ще се залага на публичност на взетите решения. 

На срещата в общината присъстваха представители на Съюза на архитектите, Камарата на архитектите, Камарата на строителите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, браншови организации, архитекти и инженери. Кметът Коцев съобщи намеренията си за дългосрочно партньорство и професионално взаимодействие по въпросите за устройството и планирането на градската среда, но и за архитектурни, нормативни, естетични решения. Инж. Пламен Китипов подчерта, че се обмисля състав, честота на заседанията и правила за работа на органа, като посочи, че пред експертите в него ще се поставят за разискване и конкретни казуси, по които мненията в обществото не са еднозначни и са от голям публичен интерес.

Беше определен координатор от страна на общината, който да подготви първото заседание на консултативния орган и комуникация по темите, които да бъдат обсъдени.

Коментари

Новини Варна