IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
21:39 | 23 юни 2015
Обновен: 07:31 | 16 април 2024

От понеделник събарят гетото в Гърмен

Всички сме равни пред закона, а според него незаконни постройки не се допускат, каза министър Лиляна Павлова

По материала работи: Слав Велев
Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството

Премахването на първите четири от общо установените 124 незаконни постройки в кв. "Кремиковци" в Гърмен ще започне на 29 юни, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ликвидирането на останалите две сгради, за които вече има извършена процедура, ще започне на 13 юли, каза тя, цитирана от БТА и dnes.bg.

Лиляна Павлова съобщи, че към днешна дата са връчени писма с уведомление на всичките собственици на установените 124 незаконни строежи в кв. "Кремиковци". Дава им се възможност за доброволно премахване на сградите, които нарушават закона. 

След като е минал срокът и всички собственици са отказали доброволно да премахнат незаконните постройки, е направена количествено-стойностна сметка, обявена е и процедура за избор на изпълнител за премахване на първите сгради, която е приключила вчера, уточни тя. Днес се оформя документацията и вероятно другата седмица ще започне премахването на първите сгради, каза министърът. 

Павлова се надява, че живущите в сградите, които предстои да бъдат съборени ще осъзнаят, че хората не се делят и законът е един за всички. "Всички сме равни пред закона и той казва, че не може да има незаконно строителство. Ако го има, то се премахва, няма предвидена процедура за узаконяване. Поне към момента законът е такъв, така че всички са равни пред него", каза Лиляна Павлова.

Средногодишно ДНСК премахва около 800 незаконни сгради, което прави по 60-70 сгради на месец, отбеляза още Павлова.

"Минимум 10 процента от тези сгради са и такива, които са в ромски квартали, не дескриминираме никого, но пред закона всички са равни", подчерта тя.

Въпреки че общината не е осигурила жилища за хората, според нея няма хипотеза за спиране на събарянето на постройките.

"Ние видяхме, че част от тези хора са готови да си купят земи и да строят законно, каза още регионалният министър. Ние това го толерираме и, разбира се, ще подкрепим. В Гърмен, както и на други места, имаме две хипотези. Имаме едни хора, които са се настанили, абсолютно незаконно в чужда частна собственост, и сме категорични, че там премахваме безапелационно. Там, където теренът е общински, общината има възможност и разчитам, че кметът ще го направи, да се проведе процедура, да се обяви ПУП и най-важното - да се направи УПИ за тези терени, след което да се предостави т. нар. отстъпено право на строеж. Тогава всеки един от незаконните към момента строители ще има възможност да живее законно, независимо дали е представител на малцинствена група или не", заяви Павлова. 

Строителният министър добави в заключение, че за юли са предвидени за премахване шест незаконни постройки в Гърмен, за август ще има нови процедури и малко по малко ще бъдат премахвани и другите, но не всички наведнъж.

Коментари

Новини Варна