IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:00 | 21 март 2024
Обновен: 19:47 | 27 април 2024

Отбелязват 35-тата годишнина от забравен днес рекорд на група варненски спортисти

Експедицията до „дъното на света“ е дело на членовете на пещерен клуб „Галата“

По материала работи: Слав Велев
Отбелязват 35-тата годишнина от забравен днес рекорд на група варненски спортисти

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-та годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерен клуб „Галата“ – Варна. Логистиката, финансирането и административната организация са активно подпомогнати от тогавашния кмет на район „Одесос“ - Варна , г-н Радко Радулов. Технически ръководител на експедицията е председателя на пещерния клуб Кирил Иванов. Треньор на водолазите, които трябва да преминат под вода през наводнените галерии е кап. Веселин Венков.

Подготовката трае две години. На 22 март 1989 г. експедицията започва да навлиза постепенно в дълбините на земята. На 8 април петима членове на експедицията достигнат сухото дъно на пещерата на дълбочина 1358 м., наричано по онова време „дъното на света“ или „подземния Еверест“. Само един от тях – Христо Райков успява да преодолее под вода първата от наводнените подземни галерии. Той става третия в света човек по онова време, и единствения до днес българин, преминал под вода галерия в пещерата „Жан Бернар“. За съжаление това спортно постижение съвпада по време с политическите сътресения в страната. Това е причината то да остане слабо отразено в пресата по онова време, а днес да е непознато за младото поколение. 

За да припомни това значимо за варненския и българския спорт постижение, музеят за нова история на Варна организира две събития: прожекция на документалния филм за спелеоложката експедиция „Жан Бернар“ 89, спечелил първа награда на фестивала за приключенско кино в Барселона през 1989 г.; среща-разговор с единствения българин, преминал под вода галерия в пещерата „Жан Бернар“, варненеца г-н Христо Райков. Той е психолог по професия и алпинист по призвание. Сред неговите постижения са покоряването на: връх Гранд Жорас  в Алпите по северната стена („стената на смъртта“) през 1986 г., връх Матерхорн в Алпите през 1987 г., връх Елбрус в Кавказ през 1988 г., връх Ленин в Памир през 1997 г., връх Тенгри Хан в Тян Шан през 1998 г. Номиниран е за спортист на Варна за 1997 г.

Двете събития ще се проведе на 27 март (сряда) от 18.00 ч. Вход свободен

Коментари

Новини Варна