IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Новини Варна
10:20 | 26 март 2024
Обновен: 12:43 | 23 юни 2024

НАП възстанови над 4,2 млн. лв. надвнесен данък на повече от 6 000 варненци

На 30-и април изтича крайният срок на кампанията за обявяване на доходите за 2023 година

По материала работи: Слав Велев
НАП възстанови над 4,2 млн. лв. надвнесен данък на повече от 6 000 варненци

Над 6 000 варненци, ползвали различни видове данъчни облекчения, предимно данъчни облекчения за деца, възстановиха  повече от 4 200 000 лева от надвнесени данъци. От приходната агенция в града отчитат висок ръст на желаещите да ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. 

От НАП Варна напомнят, че който не е представил декларация пред работодателя, може да ползва данъчно облекчение за деца чрез подаване на годишна данъчна декларация, но не по-късно от 30 април 2024 г., когато изтича крайният срок на данъчната кампания за обявяване на доходите за 2023 година и заплащане на дължимите данъци. Сумите се възстановяват от приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчни облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2023 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без приходи  или само с необлагаеми доходи като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител.

От приходното ведомство в черноморския град акцентират, че задължително условие за ползване на данъчни облекчения е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение към момента на подаване на декларацията. 

От НАП съветват гражданите, които притежават персонален идентификационен код, да декларират своите доходи и ползват данъчни облекчения чрез предварително попълнената декларация, достъпна в Портала за е-услуги на НАП , като преди подаването й да проверят данъчната си сметка онлайн.

Условията за ползване на всяко едно от данъчните облекчения са подробно описани в сайта на НАП, YouTube канала и Фейсбук страницата на приходната агенция. Информация по тези въпроси може да се получи и от Информационния център на НАП на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл infocenter@nra.bg. 
 

Коментари

Новини Варна