IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:20 | 26 март 2024
Обновен: 10:00 | 27 април 2024

Увеличение на наказателните дела, отчита Окръжен съд – Варна

Има изключително голям ръст на делата за убийства, изнасилвания, отвличания и други престъпления срещу личността

По материала работи: Слав Велев
Увеличение на наказателните дела, отчита Окръжен съд – Варна

Заместник-председателят на Окръжен съд – Варна Иваничка Славкова/Снимка: ВОС

Общо 1703 наказателни дела са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 г., като това е с 156 броя повече в сравнение с 2022 година. Данните съобщи заместник-председателят на съда Иваничка Славкова, която представи годишен отчетен доклад за дейността на Наказателно отделение, което ръководи в Окръжен съд - Варна. Тя посочи, че през периода 96% от делата са свършени в тримесечен срок или 1316 дела. През 2023 година единствено при наказателните дела се бележи увеличение. Съдия Славкова посочи, че над 10% от всички дела първа инстанция са били за Международна правна помощ и Международно правно сътрудничество между дърчави членки на ЕС  (Закон за екстрадиция и европейска заповед за арест, Закона за европейска заповед за разследване, Закона за признаване, изпълнение и изпращане на актове за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, Закон за признаване, изпълнение, постановяване и изпращане на актове за обезпечаване на имущество. „През миналата година в Окръжен съд – Варна по внесени обвинителни актове са били образувани 116 дела, от които са приключили 112 производства“, посочи заместник председателят на Окръжен съд - Варна. От внесените в съда от прокуратурата 90 споразумения за разглеждане са приключили 89 дела.

Увеличеното постъпление на първоинстанционни дела е било със 135 броя, както и при  въззивните производства  – с 21 броя. Тенденция на известно увеличение се наблюдава и при броя на внесени обвинителни актове – с 13 повече, а по- осезателно - при внесени споразумения – 46 броя повече. „Това може да се обясни с внесени дела с обвинения по чл. 321 от НК – организиране,  ръководене и участие в организирани престъпни групи, които след законодателни промени отново преминаха по подсъдност към окръжните съдилища“, обясни съдия Славкова. По отношение на срочността, 98,4% от съдебните актове по наказателни дела са били постановени в законоустановения срок. „Успяваме да запазим добър баланс в разглеждането на делата, да работим ритмично и да приключваме производствата навреме, така че към момента нямаме дело по-старо, т.е. образувано в съда, от 2022 година“, коментира ръководителят на Наказателно отделение на Варненския окръжен съд.  

По отношение на структурата на престъпността, съдия Славкова отчете, че има изключително голямо увеличение на делата за убийства, изнасилвания, отвличания и други престъпления срещу личността. Увеличение има и на наказателните производства срещу собствеността, както и при разпространението на наркотици. „Радващо е, че има намаление при делата за пътни произшествия, завършили със смърт, но все  пак динамиката им може да се промени негативно предвид непредвидимостта на постъпленията. От друга страна те не показват реалната картина на жертвите на  ПТП в съдебния район“, изтъкна магистратът. 

Запазен е делът на постъпления от дела с предмет Закон за екстрадиция и европейска заповед за арест – 47 бр. (при 36 бр. за 2022 г.), а  тенденция към увеличение бележат делата по ЗПИИАКОРНФС – 101 броя (при 64 бр. за 2022 г.), Закон за признаване и изпълнение на присъди с лишаване от свобода – 10 броя (при 6 бр. за 2022 г.). Делата с предмет Закон за европейска заповед за разследване бяха 12 броя (при 10 бр. за 2022 г.). Тенденцията при делата от последната категория е да се увеличават. Проведени бяха и видеоконференции на вещи лица и на свидетели, по искане на български съдилища, както и такива по искане на Окръжен съд - Варна за разпит на вещи лица по този ред, а също и по изпълнение на европейска заповед за разследване – общо 15 броя. Делата по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и чл. 70 от НК/ за условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода/  бяха общо 120 броя, като от тях 111 бр. са с молби/предложения за условно предсрочно освобождаване.

Ръководителят на Наказателно отделение завърши отчета си с надеждата в скоро време да бъде решен кадровият проблем - липсата на достатъчно съдии в отделението и през настоящата година магистратите да не бъдат толкова натоварени, както през 2023 година. 

Коментари

Новини Варна