IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:15 | 26 март 2024
Обновен: 07:21 | 27 април 2024

Коклюш има и във Варна

Инкубационният период при магарешка кашлица е средно 7-10 дни

По материала работи: Слав Велев
Коклюш има и във Варна

Няколко човека са приети в Инфекциозна клиника с по-тежка патология/Снимка: АРХИВ

Случаи на коклюш има и във Варна. Няколко човека са приети в Инфекциозна клиника с по-тежка патология. Това каза за Радио Варна д-р Каролина Златева.

От началото на годината случаите на болни са 10 пъти повече в сравнение със заразата за същия период на 2023 година.

"В огромната част болестта протича сравнително леко. Особено при имунизирани деца. Затова и малко трудно се поставя диагнозата. Самото дете следва да бъде изолирано, а контактните лица трябва да имат предвид, че могат да разпространят заболяването“, коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

Инкубационен период е средно 7-10 дни.

В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.

Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.

Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход.

При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.

Погрешно е да се смята, че веднъж прекаран коклюшът не повтаря. Възможно е човек да е носител на вируса без да има видими симптоми на болестта.

Чуйте още от разговора на репортера Ваня Славова с д-р Златева ТУК

Коментари

Новини Варна