IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:47 | 1 април 2024
Обновен: 13:43 | 2 май 2024

Предлагат нова концепция за зацветяването във Варна

Кметът иска перенна растителност и декоративни треви в центъра

По материала работи: Слав Велев
Предлагат нова концепция за зацветяването във Варна

Кметът Благомир Коцев предложи нова концепция за зацветяването в центъра/Снимка: Община Варна

По нова концепция да се извършва зацветяването в централната градска част - с перенна растителност и декоративни треви. Това поиска кметът на Варна Благомир Коцев на среща с фирмата, която поддържа зелените площи около пл. „Независимост“, до сградата на Община Варна и разделителните линии на централните булеварди „Мария Луиза“, „Княз Борис I“, част от „Вл. Варненчик“.

По данни на фирмата, засаждането на новите летни цветя в централната градска част ще започне в началото на месец май. Графикът предвижда да се започне с градинката до Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война, зелените площи по бул. „Мария Луиза“ и бул. Вл. Варненчик“. Целта е предвидените площи да са цъфнали за предстоящите празници – 6 май и 24 май, уточняват експертите.

Пред сградата на Община Варна ще бъдат възстановени досегашните живи плетове от вида лигуструм. Обсъжда се и възможността в част от зелените площи да се засадят нови видове храсти: кълбовидна фотиния, калина, жасмин  и др.

На бул. „Княз Борис I“ в съществуващите цветни площи ще бъдат засадени различни перенни и тревисти видове, рози и традиционните кани.

Предстои фирмата, която извършва представителното зацветяване, да представи визия за новите видове растения, които биха могли да бъдат засадени на различни места в града.

По време на срещата стана ясно, че ще се проучват възможности за поставяне на подземно-капкова поливна система. Подобен тип системи са налични в други големи български градове, но не и във Варна, поясни кметът Коцев.

Коментари

Новини Варна